12 "sretnika": Dobivat ćemo samo dnevnice od oko 300 eura! Plus saborsku plaću!



DVANAEST saborskih zastupnika od travnja bi trebalo sjediti u Europskom parlamentu kao promatrači i to sve dok Hrvatska ne uđe u Europsku uniju kao punopravna članica. Nakon što Hrvatska uđe u EU, na izborima će se odlučivati tko će zastupati Hrvatsku u Europi.

Kako je objavio Saborski odbor za izbor i imenovanja, hrvatski promatrači u EP bit će: SDP-ovci Tonino Picula, Ingrid Antičević Marinović, Biljana Borzan, Romana Jerković i Tanja Vrbat, HNS-ov Jozo Radoš, SDSS-ov Milorad Pupovac, HDSSB-ov Boro Grubišić, Nikola Vuljanić iz Hrvatskih laburista, te HDZ-ovi Andrej Plenković, Frano Matušić i Davor Božinović.

Unatoč tome što nemaju pravo glasa, promatrači mogu sudjelovati u raspravama, a njihov status promatrača ne bi trebao imati financijski nikakvu razliku od statusa zastupnika u Europskom parlamentu. No, oni tvrde kako će dobivati samo dnevnice, a ne cijelu plaću plus dnevnice. Ako će se i raditi samo o dnevnicama, koje iznose više od 300 eura po danu, cifra koju će mjesečno dobivati uz saborsku plaću bit će vrlo visoka za hrvatski standard.

"Nisu stvari tamo ni jeftine tako da ne računam da ću ne znam kako zaraditi, ali je bitno što ide ovdašnja plaća koja je isto pristojna", komentirao je Nikola Vuljanić iz Hrvatskih laburista.

Europarlamentarci se ne žale na dnevnice

Među 12-ero odabranih je HDZ-ov Andrej Plenković, koji dnevnicu smatra dovoljnom.


"Znate da je hrvatska dnevnica za Belgiju ili Francusku 70 eura. Naravno da će biti dosta uz odgovorajući smještaj u hotelima u ta dva grada. Mislim da ona nije napravljena bez vođenja računa i o ekonomskim kriterijima", istaknuo je Plenković.

Za odlazak na zasjedanja u Strasbourg i Bruxelles, dnevnice će dobivati i Nikola Vuljanić iz Hrvatskih laburista.

"Nisu stvari tamo jeftine tako da ne računam bog zna što zaraditi. Jedino što plaća ovdašnja ide koja je isto pristojna", rekao je Vuljanić.

Među odabranima je i SDP-ova Tanja Vrbat koja smatra da dnevnica nije velika u odnosu na primanja europarlamentaraca.

"Nama će se pokrivati svi troškovi puta i stanovanja, odnosno prebivanja u Bruxellesu. Imat ćemo dnevnice s kojima ćemo pokrivati svoje troškove, ali dodatnih privilegija neće biti", mišljenja je Vrbat.

Europromatrač je i SDSS-ov Milorad Pupovac.

"Uz već posao koji imamo u nacionalnom parlamentu dobijamo još jedan posao koji ćemo trebati raditi što bolje možemo i sa sredstvima koje nam stoje na raspolaganju", rekao je Pupovac.

Promatrači će moći sudjelovati u raspravama, ali neće imati pravo glasa. Nakon ulaska u Uniju, hrvatski građani će na izborima za Europarlament 2014. godine odlučiti o 12 punopravnih zastupnika s punopravnom plaćom.

Pročitajte više