1.200 Pevecovih vjerovnika na stečajnom ročištu traži namirenje svojih potraživanja

PRVO stečajno ročište, na kojem će oko 1.200 pravnih i fizičkih osoba, vjerovnika tvrtke Pevec Bjelovar, zatražiti naplatu svojih potraživanja, zakazano je za utorak ujutro, prenosi Bjelovarski list.

Na ročištu će se, kako se očekuje, pojaviti većina Pevecovih radnika, koji od tvrtke zahtijevaju isplatu neisplaćenih plaća, ali i 473 Pevecova dobavljača i nekoliko banaka.

Kako Trgovački sud u Bjelovaru nema adekvatan prostor koji bi mogao primiti sve zainteresirane koji će po svoj prilici sutra pohrliti u Bjelovar, u tu je svrhu već zakupljena dvorana hotela Central.

Predsjednica Trgovačkog suda u Bjelovaru Branka Pleskalt novinarima je potvrdila kako taj sud svakodnevno bilježi velik broj poziva vjerovnika koji zovu i provjeravaju jesu li njihova potraživanja priznata ili osporena, no kako nitko od njih nije kategorički rekao ima li namjeru doći na ročište i još se ne može govoriti o točnom broju onih koji će sutra stići u grad.

Ročište će potrajati cijeli dan

"Vjerujem da je u ovom trenutku stečaj Peveca najveći stečaj u Hrvatskoj kada je u pitanju broj vjerovnika", izjavila je sutkinja Pleskalt.

Ročište bi, kako se najavljuje, moglo potrajati veći dio dana, jer se po propisima stečajni upravitelj Peveca Darko Šket mora očitovati o svakom pojedinačnom zahtjevu vjerovnika.

Trgovački sud je potvrdio kako spomenuto ročište ne ocjenjuje kao događaj povećanog rizika i da ne očekuje incidente, zbog čega se ne planira poseban pregled vjerovnika koji će biti na ročištu, no Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska potvrdila je da će manja grupa policajaca za svaki slučaj ipak dežurati u neposrednoj blizini hotela.

Hotel Central je potvrdio kako nisu zabilježili povećano zanimanje za najmom soba, no kažu kako je već sada hotelsko parkiralište popunjeno, odnosno da su sva mjesta unaprijed rezervirana.

Bjelovarski list podsjeća da su prošloga tjedna otvoreni Pevecovi prodajni centri u Zagrebu, Zadru i Puli, a najavljeno je i otvaranje centara u Koprivnici, Osijeku i Kutini kako bi se prodajom robe namirio bar dio potraživanja.

Pročitajte više