12-godišnji političar iz Srbije: Prijete mi, ali ne mislim odustati

12-GODIŠNJI Rastko Pocesta iz Srbije nije poput svojih vršnjaka. Ne igra nogomet ni kompjutorske igrice jer ga zanimaju posve druge teme – politika, ljudska prava i povijest, borba za demokraciju i pridruživanje njegove zemlje Europskoj uniji i NATO-u.

Pocesta je najmlađi borac za ljudska i manjinska prava u Srbiji, administrator je i jedan od istaknutih članova najveće antifašističke internetske grupe u zemlji, a za sebe kaže da ga najviše zanimaju međunarodno javno pravo, moderna povijest i politika. Nedavno je objavio svoju prvu knjigu - "Kratku povijesti predsjednika SAD-a".

Rastko sanja svijet bez rasizma, mržnje i diskriminacije

Ovaj dječak, o kojem je ovih dana i britanski BBC objavio veliku reportažu, tvrdi kako bi najviše volio živjeti u svijetu bez rasizma, antisemitizma, mržnje i diskriminacije, a kada priča o Srbiji, kaže kako želi da građani Srbije shvate kako su EU i NATO najbolja budućnost za njihovu zemlju.

"Europska unija znači ekonomsku stabilnost, a NATO znači sigurnost. Kao Srbin, volim svoju zemlju i želim joj sve najbolje", objasnio je Pocesta dopisniku BBC-ja svoju viziju budućnosti. Dodao je i kako se iskreno nada da će politički vrh Srbije konačno prihvatiti nezavisnost Kosova iako je to malo vjerojatno u ovom trenutku.

Na pitanje kakvu Srbiju sanja, malac kaže kako se nada da će njegova zemlja jednom biti "zemlja u kojoj se ljudska, civilna, politička prava i prava nacionalnih manjina maksimalno poštuju, u kojoj se ljudi i događaji ne promatraju kroz prizmu rata 90-ih i ratnih zločina i u kojoj će Srbija biti u međunarodnim krugovima prihvaćena kao braniteljica demokracije".

Dječak koji živi pod policijskom zaštitom

Iako u promociji svojih naprednih stavova doživljava podršku i poticaje velikog broja svojih sugrađana koji dijele istu viziju drugačije Srbije, nemali je broj i onih drugih, ekstremno nacionalistički nastrojenih Srba koji u dječaku vide "prijetnju srpstvu" i "izdajicu vlastitoga naroda", a neki čak idu i dotle da mu otvoreno prijete. Zbog toga je Pocesta posljednjih dana dobio i policijsku zaštitu.

Glavni tajnik ultradesničarske nacionalističke organizacije Obraz Mladen Obradović BBC-ju je rekao kako "nešto nije u redu s tim dečkom", no dodao je kako razumije da je on još vrlo mlad i da se nada kako će Rastko, kada odraste "shvatiti da griješi i da će postati bolji učenik, bolji  Srbin, bolji kršćanin i bolja osoba".

No Rastko se ne da zbuniti prijetnjama. Rekao je kako su ga prijetnje smrću koje je dobio ipak malo zabrinule, zbog čega je s majkom otišao na policiju i zatražio zaštitu, no dodao je kako ga to neće spriječiti da i dalje promovira svoje stavove. "Društvo nikada ne bi smjelo dopustiti bilo kome da odustane ako mu netko prijeti. To je propast društva, to je najgore što mu se može dogoditi", objasnio je Pocesta.

Pročitajte više