15. svibnja - međunarodni dan obitelji s porukom "od zadovoljne obitelji do zadovoljnog društva"

Međunarodni dan obitelji, 15. svibnja i Međunarodna godina obitelji u Hrvatskoj se ove godine obilježava uz poruku "Od zadovoljne obitelji do zadovoljnog društva". L

U prigodnoj knjižici koju je izdalo Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti potpredsjednica Vlade i ministrica Jadranka Kosor ističe da taj slogan ima puni smisao tek u zajedničkom radu svih.

Ujedinjeni narodi proglasili su 1989., 15. svibnja Međunarodnim danom obitelji, a u svijetu je prvi put obilježen 1994. koja je bila proglašena i Međunarodnom godinom obitelji, s namjerom da takva bude svaka deseta.

Cilj obilježavanja tog dana je upozoriti javnost na važnost obitelji u društvu te potaknuti djelovanje svih nadležnih subjekata u korist obitelji i podržavanja uvažavanja obiteljskog života, tradicije i običaja. Cilj je i iskazivanje solidarnosti u potrazi za boljim životnim standardom obitelji.

U povodu desete obljetnice Međunarodne godine obitelji, Glavna skupština UN-a je novom Rezolucijom uputila poziv svim državama da pripreme posebne programe, susrete obitelji, stručne skupove, promotivne koncerte te informativnu i medijsku kampanju na svim razinama, a posebno u lokalnim zajednicama.

U Rezoluciji je određeno da će UN na ovogodišnjem 59. zasjedanju Opće skupštine jednu plenarnu sjednicu posvetiti obitelji.

U povodu obilježavanja Međunarodne godine obitelji hrvatska Vlada je osnovala Nacionalni odbor za poticanje, planiranje i praćenje aktivnosti Vladinih i nevladinih tijela, ustanova, udruga i drugih organizacija te podržavanje provedbe utvrđenih programa usmjerenih obitelji.

Da bi naglasila značaj obitelji u društvu Vlada je po prvi puta osnovala na najvišoj razini državne uprave posebno ministarstvo koje skrbi o dobrobiti obitelji - Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Znatno je povećala sredstva u proračunu predviđena za obitelj, rodiljne naknade, povratak doplatka studentima te za borbu protiv nasilja u obitelji i protiv ovisnosti, kao i za Alimentacijski fond (za djecu čiji roditelji ne plaćaju alimentaciju) te programe za starije osobe i osobe s invaliditetom, navodi se u prigodnoj knjižici.

U nizu programa Ministarstvo će ove godine posebno poticati otvaranje obiteljskih centara u suradnji s jedinicama regionalne i lokalne samouprave, udruženjima građana i vjerskim zajednicama. Poticat će i programe za sprječavanje nasilja u obitelji, među djecom i mladima, kao i programe potpore višečlanim obiteljima.

(Hina) xbma ysšh

Pročitajte više