O čemu to priča Plenković? Nitko ne krade kao HDZ

Foto: Josip Regović (Pixsell)

TEHNIČKI premijer Andrej Plenković, šef jedine stranke pravomoćno osuđene za korupciju, rekao je danas u Bruxellesu da i drugi političari i organizacije imaju brojne afere te da će ih on otkrivati i ukazivati na njih. 

"Imaju i oni itekako svoje korupcijske afere na koje ćemo mi stalno upućivati", rekao je danas Plenković i dodao da ga njegovi politički protivnici godinama "difamiraju, vrijeđaju i napadaju" te "idu s tezom korupcije". Plenković kaže da bi trebali stati jer i oni imaju afera. Nedavno je u izjavi za medije doslovno spominjao "koruptivni SDP, koruptivni Most i koruptivni Možemo".

No, činjenica je da nitko nema ni približno toliko korupcijskih afera kao Plenkovićev HDZ. 

>> Registar afera

>> Ovo su najveće HDZ-ove pljačke našeg novca

U posljednjih 20 godina uz HDZ se vežu deseci, ako ne i stotine afera. Krenimo od velike pljačke Ine, odnosno afere s preprodajom plina. Istražitelji iz Uskoka i policije terete direktora u Ini Damira Škugora, predsjednika HOK-a Josipa Šurjaka, njegovog poslovnog partnera i suvlasnika tvrtke OMS Upravljanje Gorana Husića, Škugorovog oca Danu i predsjednicu uprave tvrtke Plinara istočne Slavonije Mariju Ratkić za preprodaju plina, pri čemu je Ina oštećena za oko milijardu kuna.

Plenković je bio na čelu skupine Borg

U aferi Vjetroelektrane osumnjičeno je više od 13 ljudi, od kojih je velika većina bila u HDZ-u. Glavnu ulogu u ovoj aferi imala je moćna HDZ-ovka Josipa Rimac, koja je lobirala za izgradnju vjetroelektrana.

No kako su pokazale nedavne poruke, čini se da nije lobirala samo za vjetroelektrane već i za presude, istrage i zaposlenja. Usluge zaposlenja tražila je i od aktualnih Plenkovićevih ministara, primjerice od Olega Butkovića. 

U aferi Janaf na udaru Uskoka našao se dugogodišnji gradonačelnik Velike Gorice i donedavni saborski zastupnik HDZ-a Dražen Barišić. Tereti ga se da je Kreši Peteku, osnivaču tvrtke Elektrocentar Petek, namjestio višemilijunski posao. 

Spomenimo i aferu Hotmail, u kojoj je Index razotkrio skupinu Borg, koja je u tajnosti pisala zakon o preuzimanju Agrokora, a potom se naplatila od sredstava te bivše tvrtke Ivice Todorića. Na čelu te tajne skupine bio je Plenković, a izvršiteljica je bila tadašnja potpredsjednica vlade Martina Dalić, danas šefica Podravke.

Samo je Plenkoviću policija odvela u zatvor aktualnog ministra

Sjetimo se da se na meti Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) početkom studenoga 2021. našla Plenkovićeva bivša ministrica europskih fondova i regionalnog razvoja Gabrijela Žalac, koju se, zajedno s bivšim ravnateljem Središnje agencije za financiranje i ugovaranje projekata EU (SAFU) Tomislavom Petricom i vlasnicima IT tvrtki Mladenom Šimuncem i Markom Jukićem, sumnjiči za namještanje poslova kojima su EU i RH oštećeni za 13.4 milijuna kuna. 

Plenković ju je branio, Uskok je stao s istragom, no onda su se uključili europski istražitelji, za koje Plenkovićev izbor za šefa DORH-a Ivan Turudić misli da su - suvišni. 

Samo se Plenkoviću dogodilo da je policija banula i uhitila njegovog aktualnog ministra Darka Horvata, a protiv još trojice članova vlade, i to Borisa Miloševića, Tomislava Tolušića i Josipa Aladrovića, pokrenut je postupak na temelju istrage europskih tužitelja.

Sredinom prošle godine otkrivena je afera Plin za cent. Radi se o aferi koja je izbila nakon što su se u HEP-u nagomilali viškovi plina. Naime, po vladinoj uredbi, Hrvatska elektroprivreda morala je od Ine kupovati sav plin koji se proizvede u Hrvatskoj za 47.6 eura po MWh. Kada ga više nisu imali gdje skladištiti, plin je prodavan na dražbi za smiješne cijene, pa i za jedan cent po MWh. Među kupcima je bio i PPD tajkuna Pavla Vujnovca. 

Iz Plenkovićeve vlade u sudnicu

Niz ljudi koje je Plenković doveo u vladu predstavljajući ih kao sposobne i nekorumpirane stručnjake danas je na optuženičkim klupama. Uz prethodno nabrojane ministre, tu je još Lovre Kuščević, dok se protiv Ivana Paladine vodi istraga. 

Od ostalih afera HDZ-a, spomenimo aferu HEP, pogodovanja tvrtki Roberta Ježića DIOKI, fiktivno zapošljavanje Rade Buljubašića i 600 milijuna kuna tešku aferu HEP-TLM te fiktivne ugovore o djelu. Većina sudskih postupaka obustavljena je nakon smrti Ivana Mravka, dugogodišnjeg šefa HEP-a 2017. godine. Privatizacija Sunčanog Hvara provedena je u maniri HDZ-ovih privatizacija kakvih smo se nagledali u devedesetima. 

U malverzacijama dionicama Podravke, teškim oko 400 milijuna kuna, bio je optužen HDZ-ov Damir Polančec. Na kraju su Polančec i sedmorica suokrivljenika oslobođeni optužbe, a četvorica su proglašena krivima.

Od Verone i Hypa do Ina - MOL-a, nitko nema toliko ozbiljnih afera kao HDZ

U aferi HPB u fokusu su bili rizični kreditni plasmani Hrvatske poštanske banke. Davani su nalozi za odobrenje kredita bez obzira na rizik, kreditnu sposobnost i osiguranja. HDZ je financirao privatnu polikliniku Medikol državnim novcem, a tu su još afera Slavonska banka i afera Salonit, u čijem je središtu bio bivši vlasnik te tvrtke Jozo Ćurković. 

Sjećate se Verone? U tom su se gradu 24. i 25. lipnja 2006. godine tajno sastali Ivo Sanader, predsjednik Uprave Plive Željko Čović i Miomir Žužul, a tema razgovora bila je prodaja Plive. Barr je za većinski paket Plive na kraju platio 2.2 milijarde dolara, a natjecanje Actavisa i Plive navodno je zaustavljeno kampanjom i pritiscima iza kojih je stajao tadašnji vrh vlade te je ostvarena razlika u cijeni dionica od preko 70 milijuna eura.

Spomenimo i afere Kamen Ingrad, Đakovština, Hypo, Brodosplit i HAC, Planinsku i Ina-Mol - nitko nema toliko afera koliko ih imaju HDZ-ovci. I na kraju zaključimo da je u aferi Fimi media HDZ pravomoćno osuđen za izvlačenje državnog novca iako sama afera nikad do kraja nije istražena. 

Sve korupcijske afere pratite na adresi: www.index.hr/afere.

Da niti jedna afera više nikad ne padne u zaborav.

Pročitajte više