15,000 tona njemačkog otpada uvezeno u Češku

OKO 15.000 tona njemačkog otpada ilegalno je uvezeno iz Njemačke na skladištenje u Republici Češkoj, potvrdio je Martin Stifter iz Češkog inspektorata za okoliš u Pragu.

626 kamiona natovarenih ilegalnim otpadom prošla su Češkom, a otada se situacija između dviju zemalja poboljšala zahvaljujući kampanji kojoj su se priključile i njemačke vlasti.

Prva odlagališta ilegalnog otpada otkrivena su krajem prošle godine u regiji Liberec, sjeverno od Bohemije. Preostala odlagališta otkrivena su u Usti i Labemu, sjeverno od Bohemije, te zapadno u Plzenu i centralnim regijama.

Okolišni inspektori u suradnji s započeli lokalnim vlastima krenule su u potragu za ilegalnim odlagalištima, nakon što su lokalne vlasti dobile pravo da zaustave i pretraže sve sumnjive prijevoznike.

Veliki broj kamiona koji su prevozili ilegalni otpad, vraćeni su u Njemačku.

Pojedinci i komapnije koji su odgovorni za odlaganje ilegalnog otpada, mogli bi se suočiti s kaznom od 10 milijuna kruna.

Problem je utoliko veći što se među ilegalnim otpadom, našao i opasan otpad te je policija pokrenula istragu kako bi otkrila njegov izvor, budući da je riječ o zločinu koji može ugroziti zdravlje ljudi. U tom slučaju, krivce očekuje zatvorska kazna.

Inspektori su otkrili i dvije češke firme koje su osiguravale skladištenje ileganog njemačkog otpada u vrijednosti od 300.000 i 250.000 kruna. Komapnijama je naređeno da se riješe otpada.

Ovaj problem ne muči samo Češku, izjavio je češki Ministar okoliša, Libor Ambrozek, već i Slovačku, Poljsku i Mađarsku te zahtijeva hitnu raspravu. Ambrozek namjerava poslati poziv njemačkom ministru okoliša kako bi raspravili o ovome problemu na sastanku Vijeća EU, 9.3. na kojem će se okupiti ministri okoliša zemalja članica EU.

M.S.

Pročitajte više