Irak osudio 16 Turkinja na smrt zbog pridruživanja ISIS-u

Screenshot: YouTube
 
IRAČKI sud osudio je 16 Turkinja na smrt vješanjem zbog pridruživanja ISIS-u, izjavio je glasnogovornik suda u nedjelju.
 
Irak provodi suđenja stotinama žena koje su uhićene sa svojom djecom od kolovoza. Glavni kazneni sud izrekao je smrtne kazne "nakon što je dokazano da žene pripadaju ISIS-u te nakon što su priznale da su se udavale za teroriste ili pružale logističku podršku i pomoć u terorističkim napadima", izjavio je sudac Abdul-Sattar al-Birqdar, prenosi Reuters. Dodao je da postoji mogućnost žalbe na sve presude.
 
Tisuće stranih boraca pridružilo se ISIS-u u Iraku i Siriji od 2014. godine. Više od 1300 žena i djece predalo se kurdskim Pešmergama u kolovozu, nakon što su vladine snage istjerale džihadiste iz grada Tal Afara na sjeveru Iraka. Od tada je broj stranih boraca koji su se predali narastao na 1700.
 
Irak izručio Rusiji 4 žene i 27 djece
 
Još jedna žena iz Turske osuđena je na smrt prošlog tjedna, a 10 borkinja različitih nacionalnosti osuđeno je na doživotni zatvor. Prošlog mjeseca žena iz Njemačke je osuđena na smrt zbog pridruživanja ISIS-u. Prošle godine jedan ruski borac u Iraku također je osuđen na smrt.
 
Irak je Rusiji izručio četiri žene i 27 djece osumnjičenih za povezanost s ISIS-om, izjavilo je ministarstvo vanjskih poslova u četvrtak, dodajući da su se pridružili militantima "na prevaru".
 
Irak je u prosincu objavio pobjedu nad ISIS-om, koji je od 2014. zavladao skoro trećinom države. Militanti su istjerani iz svih većih uporišta na obje strane iračko-sirijske granice, ali još uvijek napadaju druge dijelove Iraka. 

Pročitajte više