17 novih životinjskih vrsta otkriveno u Tanzaniji

ZAJEDNIČKIM snagama talijanski i tanzanijski znanstvenici objavili su otkriće sedamnaest vrsta do sada nepoznatih gmazova i vodozemaca.

Nove životinje, koje do sada nisu bile otkrivene, pronađene su u prašumi na istoku Tanzanije. Među otkrivenima su više vrsta kameleona, tri vrste žaba i zmija što nedvojbeno upućuje na bogatstvo i bioraznolikost te regije. Rezultate dugogodišnjeg istraživanja objavio je časopis "Acta Herpetologica".

Područje Tanzanije koje krije nove vrste vrlo je ugroženo zbog požara, siječe stabala, ali i prikupljanja drva za ogrjev, kao i obrada zemlje, upozorava autor istraživanja Michele Menegon iz Prirodoslovnog muzeja iz Trenta u Italiji i kolege.

Kako bi šteta bila što manja, postignut je dogovor između vlade i mještana o mjerama za očuvanje okoliša poput smanjenja ovisnosti stanovništva o neodrživim metodama uzgoja kardamona, omiljenog začina i važnog izvora prihoda za poljoprivrednike u tim krajevima. Znanstvenici ističu kako je ovo prava prilika za smanjen gubitak šuma tog područja kao i očuvanje novootkrivenih životinjskih vrsta.

V.M.
Foto: mongobay.com

Pročitajte više