KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

1791 slučaj u Hrvatskoj. Capak otkrio kako će izgledati ljeto, promjene i na plažama

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

U HRVATSKOJ je od jučer potvrđeno 50 novozaraženih koronavirusom, 56 osoba se oporavilo, a preminulo ih je dvoje, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

"Od jučer u Hrvatskoj imamo detektiranih 50 novih bolesnika od covida-19, što daje ukupan broj od 1791 bolesnika", rekao je novinarima ministar zdravstva Vili Beroš. Ministar je istaknuo da su u zadnja 24 sata proveli 901 testiranje, ukupno 20.157. Postotak pozitivnih je 8,89 posto, što je manje nego proteklih dana.

"Od jučer su preminule još dvije osobe, u Dubrovniku ženska osoba 74 godine stara, u Klinici za infektivne bolesti muška osoba, 78 godina. Obje osobe su imale značajni komorbiditet i teške kronične bolesti. Ukupno preminulih je 35", kazao je Beroš.

Na respiratoru je 31 osoba, hospitalizirano je 38 osoba više nego jučer, ukupno 372.

"Oporavljenih imamo 312, odnosno 14 više nego jučer, a kod kuće je oporavljenih 217, odnosno 42 osobe više od jučer, što daje ukupan broj oporavljenih od 529", istaknuo je Beroš.

STANJE PO ŽUPANIJAMA

Virovitičko-podravska: Novih 0. Ukupno 2
Istarska: Novih 2. Ukupno 85
Bjelovarsko-bilogorska: Novih 0. Ukupno 10
Vukovarsko-srijemska: Novih 0. Ukupno 36
Primorsko-goranska: 0 novih. Ukupno 68
Brodsko-posavska: Novih 1. Ukupno 20
Osječko-baranjska: Novih 1. Ukupno 108
Zadarska: Novih 2. Ukupno 79
Šibensko-kninska: Novih 1. Ukupno 80
Splitsko-dalmatinska: Novih 13. Ukupno 385
Ličko-senjska: 0 novih. Ukupno 14
Varaždinska: 0 novih. Ukupno 32
Međimurska: 0 novih. 8 ukupno
Krapinsko-zagorska: 2 nova. Ukupno 113
Zagrebačka: 2 novih. Ukupno 118
Dubrovačko-neretvanska: 1 mrtav. 0 novih. Ukupno 100 slučajeva
Karlovačka: 0 novih. Ukupno 28
Grad Zagreb: Novih 24. Ukupno 445
Sisačko-moslavačka: Novih 0. Ukupno 28

Sve vezano uz koronavirus u Hrvatskoj pratili smo tijekom dana iz minute u minutu na Indexu:

20:56 Ministar financija Zdravko Marić rekao je kako vlada najavljuje uštede na svim razinama. Najavio je rezove u javnom sektoru i ukidanje parafiskalnih nameta. > Opširnije

20:49 Sindikalist Krešimir Sever rekao je da se ne žele odreći apsolutno ničega te da su državne i javne službe te državne firme jedini koji u ovom trenutku generiraju potrošnju. > Opširnije

20:35 Ministar gospodarstva Darko Horvat rekao je da mjere treba predlagati onako kako će predlagati susjedi Hrvatske. > Opširnije

20:23 U turizmu pljušte otkazi, ali u HTZ-u ih neće biti. Objavljujemo koliko ih plaćamo. > Opširnije

20:16 Ministar prometa Oleg Butković rekao je kako se razmišlja o tome da se za hrvatske građane ovog ljeta smanji cijena cestarina. > Opširnije

20:11 Ovo s Kolindom je sve luđe. Prvo sve demantirala, sad kaže: Trajno odustajem od ureda. > Opširnije

19:45 Šef splitskog Doma zdravlja komentirao je e-mail sestre iz staračkog doma u kojem je buknula zaraza od 21. ožujka u kojem je ona ukazala na neke probleme u Domu. > Opširnije

19:05 Šef HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je da će se još malo pričekati s popuštanjem mjera. Objasnio je i kako će ove godine izgledati turistička sezona, kaže da će se socijalna distanca morati održavati i na plažama. > Opširnije

19:00 Zašto je Istra tako uspješna u borbi protiv koronavirusa? Svi zaraženi moraju u bolnicu. > Opširnije 

18:31 U Udbini dva dana nema novooboljelih osoba, a žarište covida-19 se smiruje, rekao je na konferenciji za novinare u Gospiću načelnik Stožera civilne zaštite Ličko-senjske županije Vice Nekić i zahvalio svima u karanteni na odgovornom ponašanju i strpljenju.

17:40 Kolinda je izjavila da nije točno da odustaje od ureda i da joj nije jasno tko i zašto plasira takve stvari. > Opširnije

17:31 Oporba traži beskamatni moratorij na otplatu kredita na godinu danu. > Opširnije

16:49 Pogledajte grafove koji prikazuju broj novih slučajeva po danu i broj mrtvih po danu, broj mrtvih od koronavirusa po gradovima te dobnu strukturu preminulih.

*Odnosi se na 34 žrtve jer za jednu nije objavljena dob

16:23 N1 javlja da bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović trajno odustaje od ureda, a razlog je, navodno, povezan i s pandemijom koronavirusa. > Opširnije

15:05 Ministar Božinović je kazao kako je moguće da mjere prvo popuste u onim dijelovima Hrvatske u kojima je situacija bolja. > Opširnije

15:00 Ministar Bošnjaković kazao je što će biti s ovrhama. > Opširnije

14:55 Nije poznato kako je zaraza ušla u dom u Zagrebu.

14:30 "Ljeto se bliži, ali situacija je nepoznata. Ne znamo kakva će biti situacija u Europi. Ako situacija bude ovakva, da druge zemlje imaju goru situaciju nego mi, nikako neće biti dozvoljen dolazak turista. Ta djelatnost više neće izgledati kao prije, epidemiolozi će donijeti odluku kako to treba izgledati. Ako u nas bude dobra slika, naši građani će moći doći na more", rekao je Capak, dodavši da će dolazak stranih turista ovisiti o stanju u njihovim zemljama. > Opširnije

14:20 Gotovo 30.000 građana i 9500 firmi zatražilo odgodu plaćanja kredita. > Opširnije

14:15 Komunikacijski stručnjak Marko Rakar objavio je na svom blogu post o tome koliko država zapravo daje tvrtkama u krizi. > Opširnije

14:10 Beroš je objasnio detalje o razlozima smrti.

"Smrti su češće kod kroničnih bolesnika. Kada osoba ima kroničnu bolest, onda je povod koronavirus i osoba je umrla s koronavirusom. Ako osoba nije imala kroničnih stanja, onda je umrla od koronavirusa", objasnio je Beroš.

14:00 50 novih slučajeva. To je ukupno 1791 oboljela osoba.

13:55 Uskoro počinje presica Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Pratite je ovdje.

13:50 Ministar državne imovine Mario Banožić izjavio je da će se svim korisnicima državne imovine otpisati računi za najam ako nisu otpuštali svoje radnike i ako im je dobit u padu zbog pandemije koronavirusa i potresa koji je pogodio Zagreb. > Opširnije

13:30 Muškarac iz Nove Gradiške više puta kršio samoizolaciju, završio u karanteni. > Opširnije

13:20 Iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije javljaju kako se širi opasna prevara vezana za koronavirus.

Naime, prijavljeno im je kako se telefonski kontaktiraju starije osobe te im se nudi kućno testiranje na koronavirus. Jasno, radi se o prevari.

"Na području Virovitičko-podravske županije testiranja na COVID 19 obavljaju se samo i isključivo na dvije adrese, u ambulanti u Cabuni te u Općoj bolnici Virovitica. Ne postoje nikakvi testovi 'po kućama'. Ponavljam, testovi na koronavirus mogu se obaviti isključivo u Cabuni i Virovitici i nigdje drugdje", naglasio je dr. Miroslav Venus, ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Virovitičko-podravske županije i član Stožera civilne zaštite VPŽ-a.

13:05 U zadnja 24 sata nema novooboljelih pacijenata od zarazne bolesti COVID-19, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite sisačko - moslavačke županije.

Nekoliko uzetih uzoraka je u obradi tj. na laboratorijskoj pretrazi za SARS-CoV-2 virus te će, ukoliko bude promjena, izvijestiti javnost.

U izolacijskoj jedinici „Dr. Ivo Pedišić“ u Sisku smješteno je šest pacijenata. Od dvadeset i osam pacijenata s područja naše Sisačko-moslavačke županije, šestero pacijenata je ozdravilo (tri iz Siska, dva iz Petrinje i jedan pacijent iz Novske), te su sada dvadeset i dva pozitivna pacijenata na našem županijskom području.

13:00 Stožer Civilne zaštite Karlovačke županije objavio je nove podatke o stanju epidemije koronavirusa i ponovo stižu dobre vijesti.

"Već četvrti dan zaredom nemamo novooboljelih u Karlovačkoj županiji. Ukupno je i dalje 28 pozitivnih osoba, 4 je hospitalizirano dok je jedna osoba otpuštena na kućno liječenje. Sad ih na kućnom ima 16, dvije su osobe na liječenju u Zagrebu", rekla je Jelica Magdić, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije.

12:40 Stožer Dubrovačko-neretvanske županije objavljuje nove podatke o broju zaraženih. 

"Nažalost imamo smrtni slučaj, naša sugrađanka iz Ploča je preminula. Obitelji izražavamo sućut", kazao je župan Nikola Dobroslavić. 

Nema novooboljelih u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

21:30 Ovo su pitanja na koja Stožer mora hitno odgovoriti > Opširnije

12:23 Održana je sjednica vlade. > Opširnije

12:13 Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do četvrtka u 11 sati evidentirano je 118 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer, radi se o dvije osobe više.

Do sada je izliječeno 17 osoba, a tri su preminule.

12:06 Stožer Krapinsko-zagorske županije objavio je da su u posljednja 24 sata potvrđena dva nova slučaja zaraze koronavirusom. Jedan je iz Pregrade, a drugi iz Zlatar Bistrice, piše Zagorje.com.

Dosad je ukupno u ovoj županiji potvrđeno 113 slučajeva zaraze. Od tog broja, četiri su osobe ozdravile.

12:02 Stožer civilne zaštite Međimurske županije obavijestio je javnost kako je u protekla 24 sata testirano 13 osoba, odnosno posljednja dva dana obavljeno je ukupno 34 testiranja. Svi su nalazi negativni te nema novozaraženih osoba. Tri osobe su izliječeno, a ukupno do sada je zaraženo osam ljudi.

U Međimurskoj županiji provode sve zaštitne mjere kako bi spriječili eventualni prodor koronavirusa u zdravstvene ustanove odnosno domove za starije osobe, rečeno je na presici.

Iz županijskog Stožera za civilnu zaštitu navode kako su zdravstvene ustanove na području Međimurja dobile termovizijske kamere, pomoću kojih se beskontaktno detektira povišena tjelesna temperatura kao preventiva i zaštita od unošenja virusa u te ustanove.

U Županijskoj bolnici u Čakovcu termovizijski se skeniraju pacijenti i djelatnici bolnice na za to predviđenim ulazima, odnosno trijažnom ulazu za pacijente te ulazima za djelatnike.

Osim na opremanju zdravstvenih ustanova, radi se i na zaštiti domova za starije osobe.

"Danas se nabavlja dodatna zaštitna oprema za domove za starije i nemoćne osobe na području Međimurja. Uvedeni su dodatni mobilni liječnički timovi, provodi se reorganizacija rada, a posebna pozornost pridaje se osobama kojima je potrebna dijaliza", potvrdio je Hini župan Matija Posavec.

U županiji je u zadnja 24 sata na koronavirus testirano 13 osoba, u posljednja dva dana obavljeno je ukupno 34 testiranja, a svi testovi su negativni. 

Tako je Međimurje i dalje na brojci od osam zaraženih, od kojih su tri osobe izliječene.

Od ostalih petero oboljelih četvero ih je i dalje u bolnici, no dobrog su općeg stanja i nisu na respiratoru, što dokazuje povoljnu epidemiološku situaciju, kažu u Stožeru.

12:01 U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji nema novooboljelih od koronavirusa. Brojčana stanja time su ostala nepromijenjena u odnosu na jučerašnji dan, piše eVaraždin.

Ukupan broj do sada oboljelih je i dalje 32, a ozdravilo je ukupno 19 osoba. Na liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi se 12 osoba i dobrog su općeg stanja, dok se jedna osoba nalazi na respiratoru u Klinici za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' u Zagrebu.

Statistički se Varaždinskoj županiji i dalje pribrajaju dodatne tri osobe koje ovdje imaju prijavljeno mjesto prebivališta, ali žive u Zagrebu gdje su i testirani i tamo se liječe.

11:59 Počinje presica zagrebačkog stožera. Pratite je uživo ovdje.  

19 štićenika doma je pozitivno i 4 djelatnika.

11:58 Dva slučaja obiteljskog nasilja zabilježena su u Dalmaciji. > Opširnije

11:48 U proteklih 48 sati nema novozaraženih u Ličko-senjskoj županiji. Ukupno je napravljen 191 test, od čega je 153 negativno, pozitivno je 14, a čekaju se 24 nalaza.

11:37 U Splitsko-dalmatinskoj županiji zaraženo je još 13 osoba. 9 osoba je na respiratoru. > Opširnije

11:24 Ministar Josip Aladrović govorio je o popuštanju mjera. > Opširnije

11:19 U Šibensko-kninskoj županiji je jedan novi slučaj, ukupno ih je 80.

"Na Odjelu infektologije šibenske bolnice hospitalizirano je 12 osoba, od kojih je jedna osoba na respiratoru. Jedan je pacijent otpušten na kućnu njegu, a dva su i dalje na respiratoru u KBC-u Split. Od počeka epidemije do danas je 16 ozdravljenih osoba", istaknuli su iz stožera Šibensko-kninske županije.

11:10 U Zadru dva nova slučaja. Ukupno ih je 79

"Od jutros na području Zadarske županije imamo dvije novooboljele osobe, tako da je broj pozitivnih osoba na koronavirus na našem području 79. Novooboljele osobe pripadaju području grada Zadra. Čeka se nalaz za  još 62 osobe. Na COVID odjelu Opće bolnice Zadar nalazi se 8 osoba od kojih je 1 na respiratoru", rečeno je na sjednici Stožera.

11:00 U Osijeku je zabilježen jedan novi slučaj zaraze koronavirusom. Ukupno je to 108.

Načelnik stožera Goran Ivanović kazao je da u posljednja 24 sata ima pozitivna osoba na koronavirus. Ukupno je to 108. Dva su nova izliječena, ukupno ih je 15. Broj preminulih je pet. Trenutno je hospitalizirano 26 osoba.

10:53 Državljanka Mađarske koja u Hrvatskoj živi već sedam godina i ovdje ima tri firme te stalno boravište je između ostalog vlasnica i kozmetičkoga salona u jednom zagrebačkom hotelu, koji je bila prisiljena zatvoriti u ožujku kad je zbog pandemije koronavirusa s radom prestao i hotel. U razgovoru za Index rekla je da se prijavila za mjere potpore koja država daje poduzetnicima, ali na njih nema pravo jer je strana državljanka. > Opširnije

10:51 U Brodsko-posavskoj županiji u zadnja 24 sata zabilježen je jedan novooboljeli. Od početka pandemije ukupno je 20 zaraženih koronavirusom. Jedna je osoba preminula, a jedna ozdravila.

10:40 Globalna zdravstvena kriza izazvana koronavirusom bit će okončana pronalaskom cjepiva ili slabljenjem i povlačenjem virusa, no moguće je da će za to trebati dosta vremena, ocijenio je jedan od vodećih hrvatskih infektologa Vladimir Krajinović.

U intervjuu kojega je u četvrtak objavio sarajevski Dnevni avaz Krajinović, koji kao infektolog radi na zagrebačkoj klinici Dr. Fran Mihaljević, kazao je kako je zadovoljan činjenicom da je traganje za cjepivom u fazi u kojoj se ono već tretira na ljudima, no predviđa kako će biti potrebno puno vremena da se proizvedu količine potrebne za zaštitu ogromnog broja ljudi. > Opširnije

10:34 Policijski službenici Druge policijske postaje Zadar proveli su kriminalističko istraživanje nad 28-godišnjakinjom koju se sumnjiči da je preko društvenih mreža objavljivala i širila lažne vijesti o opasnosti od zaraze, kao i o oboljelim od koronavirusa.

Protiv 28-godišnjakinje je podnesen optužni prijedlog zbog prekršaja iz članka 16. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira  - izmišljanje ili širenje lažnih vijesti kojima se remeti mir i spokojstvo građana.

10:32 Ni danas, četvrti dan zaredom, u Primorsko-goranskoj županiji nema novih osoba zaraženih koronavirusom.

Aktivnih je slučajeva 47.

10:30 U jednom domu u Dubrovniku je potpuna karantena. Zaposlenici danima ne idu nikamo. > Opširnije

10:16 Vukovarsko - srijemska županija nema novih slučajeva

U Vukovarsko-srijemskoj županiji već drugi dan nema pozitivnih osoba na COVID-19, te je tako ukupan broj oboljelih osoba i dalje 36.

U protekla 24 sata testirano je 17 osoba, što čini ukupno testiranih do sada na području županije 552. U objektima za karantenu osoba se nalaze 4 osobe, a u objektima za karantenu vozača kamiona ne nalazi se niti jedna osoba.

Opća županijska bolnica Vinkovci ima 4 hospitalizirane osobe pozitivne na covid-19, dok se ostale osobe nalaze u kućnoj samoizolaciji zbog blažih simptoma bolesti. Od ukupnog broja pozitivnih na covid-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 11 zdravstvenih radnika, a od toga 4 liječnika, 3 medicinske sestre/tehničara, 3 druga zdravstvena i 1 nezdravstveni radnik. 

10:15 U Virovitičko - podravskoj županiji nema novih slučajeva.

"Iako smo petnaesti dan bez novo oboljelih od bolesti COVID 19, vama, dragi naši stanovnici Virovitičko-podravske županije, ne petnaest, već STO PUTA hvala jer se držite sigurnosnih i epidemioloških mjera. Svi uzorci predani u zadnja 24 sata, bili su negativni na COVID 19, a područje naše županije i nadalje bilježi dvoje oboljelih supružnika koji više niti nemaju simptome korona virusa, no još nekoliko dana trebaju biti u samoizolaciji (ukupno je do sada testirano 158 osoba, od čega je njih 156 bilo negativno).

Djelatnici policije, u zadnja 24 sata, bili su na 41 adresi osoba koje se nalaze u samoizolaciji. Jedan od njih nije bio kod kuće… Na prometnim punktovima, kontrolirano je 2.897 vozila u kojima je bilo 3.639 osoba. Njih 12 nije imalo propusnice... Ovo je bitka svih nas. Izdržimo da bi živjeli", stoji u objavi na stranici županije na Facebooku.

09:50 "Čim je krenula epidemija bilo je jasno da teže pogađa osobe s kroničnim bolestima, na prvom mjestu su to dijabetičari, srčani bolesnici, a posebno oni s kroničnim plućnim bolestima jer virus napada dišni sustav, dakle virus dolazi na teren koji je već na neki način oštećen i tu su komplikacije najteže. Često su to ljudi starije dobi, no oni s kroničnim bolestima, bez obzira na dob, puno su osjetljiviji", rekla je Jasna Valić, epidemiologinja iz Istre. > Opširnije

09:30 U Bjelovarsko - bilogorskoj županiji nema novih slučajeva zaraze

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije danas nema novih slučajeva zaraze koronavirusom. Ukupno je do sada u Općoj bolnici Bjelovar testirano 200 osoba, a 10 ih je bilo pozitivno na koronavirus. Testirani su i pacijenti koji su bili pozitivni na koronavirus prije više od dva tjedna. Od njih četvero, koliko ih je testirano, tri su osobe negativne, a jedna je i dalje pozitivna na koronavirus.

09:25 U Istri su zabilježena dva nova slučaja zaraze. > Opširnije

09:20 Cure nove informacije o zarazi u domu za starije u Zagrebu. > Opširnije

09:10 Virovitičko-podravska županija već 15 dana nema novih slučajeva. > Opširnije

08:25 "Prilično sam siguran da će biti zlouporaba naknada za radnike, ali ćemo kao država odreagirati", poručio je ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović jutros u emisiji Hrvatskog radija U mreži prvog reagirajući na upozorenja predsjednika SSSH Mladena Novosela o mogućim zlouporabama.

Ministar Aladrović i sindikalist Mladen Novosel prepirali su se u programu HRT-a. > Opširnije

07:55 Jučer je za N1 televiziju situaciju u školstvu komentirala nekadašnja HDZ-ova ministrica obrazovanja Ljilja Vokić. > Opširnije

07:40 U sinoćnjem Otvorenom HTV-a razgovaralo se o gospodarskoj krizi i o tome kreće li smanjenje plaća u javnom sektoru. 

Dražen Oreščanin iz Udruge Glas poduzetnika kaže kako je izjava o smanjenju plaće liječnicima, sestrama, vatrogascima, vojsci, policiji i svim interventnim službama jedan perfidan spin s ciljem da nas sve posvađaju.

"Mi u Glasu poduzetnika uvijek kažemo da su to ljudi na prvoj crti obrane od koronavirusa i oni ne da ne trebaju ostati s istim plaćama, nego oni trebaju biti nagrađeni za ono što rade", poručio je dodavši da se sredstva trebaju namaknuti iz preraspodjele sredstava.

Na pitanje voditelja kome bi oni uzeli odgovorio je da postoji dosta službi koje sada ipak ne rade ili rade minimalno.

"To su npr. Ministarstvo kulture, Ministarstvo regionalnog razvoja, Agencija za ugljikovodike, razne druge akcije, suci koji ne održavaju rasprave. Njima ne bih smanjio plaće, već bih onima koji rade na pola radnog vremena dao plaću za pola radnog vremena. Za njih također ne bi trebalo biti prekovremenih sati. Kao uštede se mogu iskoristiti i uskrsnice, božićnice, regres, to su troškovi koji ne zadiru u radnička prava", rekao je. > Opširnije

07:02 Jučer je u Hrvatskoj zabilježen najmanji broj novozaraženih u više od tri tjedna.

07:00 Beroš je sinoć u RTL Direktu govorio o popuštanju mjera.

"Danas smo i na europskom planu razgovarali o tim popuštanjima, izvjesno je da jedino epidemiološka situacija u svakoj od zemalja taj faktor koji će odlučiti o popuštanju mjera. Imamo određena promišljanja koliko bi to dnevno oboljelih trebalo biti, no čekamo da se ujednače kriteriji na europskom nivou. Vrlo je važna koordinacija jer u slučaju neadekvatnog postupanja može doći do ponovne infekcije i prelijevanja iz jedne zemlje u drugu. Imamo određene svoje projekcije, no u ovom trenutku je prerano govoriti, ali se o tome intenzivno razmišlja", rekao je Beroš.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više