19 mesnih proizvoda povučeno iz prodaje zbog prevelike količine GMO-a

IAKO hrvatski znanstvenici tvrde kako nema dokaza da je GM hrana opasnija od ostale, iz prodaje je povučeno 19 mesnih proizvoda jer je u njima pronađena nedopuštena količina GMO-a.

Nakon što je u salami Mini Poli bila pronađena nedopuštena količina GMO-a, HZJZ je započeo testiranje i ostalih proizvoda koji bi mogli sadržavati sojin protein istog proizvođača, zbog kojeg je količina GMO-a u Poli salami veća od dopuštene. Novi list piše kako su od 647 uzoraka dosad obrađena 554, a GMO-i su otkriveni u njih 46. Kod 19 proizvoda otkriveno je da sadrže više od 0,9 posto GMO-a.

Voditelj Službe za zdravstvenu ekologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izjavio je kako su sporni proizvodi povučeni s polica, prenosi Novi list koji dodaje da će proizvodi biti uništeni. Capak je rekao i kako niti jedan proizvod s domaćim sastojcima nije bio GMO pozitivan.

Nazivi proizvoda najvjerojatnije se neće otkriti, jer kontrolori smiju objaviti naziv tek ako ministar poljoprivrede ili zdravstva procijene kako je proizvod opasan za zdravlje potrošača.

Predsjednik Udruge genetičkih inženjera i znanstvenik na Zavodu za molekularnu biologiju PMF-a u Zagrebu, dr. Srećko Jelenić je u razgovoru za Novi list prije nešto više od mjesec dana izjavio je kako "sve osobe upućene u istraživanja što se provode radi utvrđivanja zdravstvene ispravnosti biljaka oplemenjenih genetičkim inženjerstvom i proizvoda dobivenih od takvih organizama, zasigurno će odgovoriti da su GM proizvodi sa zdravstvenog gledišta podjednako sigurni, ako ne i sigurniji, u usporedbi s alternativnim proizvodima."

Pročitajte više