20 godina Karađorđeva: Kako Nijemci danas vide dogovor Milošević - Tuđman za podjelu BiH



"PRISTALI su i na nasilnu podjelu bosansko-hercegovačkog teritorija da bi stvorili Veliku Srbiju, odnosno Veliku Hrvatsku. Franjo Tuđman je doduše morao biti obazriviji, jer se nije mogao vojno mjeriti sa Slobodanom Miloševićem, koji je iza sebe imao Jugoslavensku narodnu armiju. Tuđman je zato neke stvari radio skriveno, pod plaštom, ali ostaje činjenica da je obojici bio cilj podjela Bosne i Hercegovine“, tvrdi berlinski profesor i stručnjak za jugoistočnu Europu Holm Sundhaussen u razgovoru za radio Deutsche Welle povodom 20-godišnjice sastanka u Karađorđevu.

Tri sastanka za podjelu BiH prije Karađorđeva

Naime, uvaženi berlinski profesor spominje tri važna sastanka oko podjele BiH i to onaj 27. prosinca 1991. godine kada se Tuđman i njegovi najuži suradnici sastaju s predstavnicima bosanskih Hrvata, a gdje Tuđman predstavlja svoju viziju proširene Hrvatske.

Početkom 1992. godine dolazi do sastanka savjetnika Radovana Karadžića i Nikole Koljevića s Tuđmanovim suradnicima, gdje se vode rasprave o podjeli Bosne i Hercegovine, dok je  podjela Bosne i Hercegovine tema  sastanka između Radovana Karadžića i Mate Bobana, održanog 6. svibnja 1992. godine.


Svim tim sastancima oko budućnosti BiH i nasilne podjele morao je prethoditi jedan, na kojem je dogovoren nacrt plana podjele, i to onaj strogo povjerljivog karaktera, održan 25. ožujka 1991. u Karađorđevu, u četiri oka između dvojice tadašnjih predsjednika Franje Tuđmana i Slobodana Miloševića, tvrdi profesor Sundhaussen.

Tuđman narušio vlastiti ugled i ugled Hrvatske

"Miloševiću nije bio cilj postizanje dogovora s Tuđmanom oko podjele Bosne i Hercegovine. Sastanke je inicirao da bi prevario ili umirio Tuđmana, a Tuđman je na to nasjeo", smatra profesor Sundhausen dodajući da je ponašanje Franje Tuđmana tijekom rata u Bosni i Hercegovini ekstremno narušilo ne samo njegov osobni ugled, već i ugled Hrvatske u inozemstvu kaže profesor Sundhauessen za Deutsche Welle.

 

Pročitajte više