200.000 Talijana prosvjedovalo protiv Berlusconija

OKO 200.000 LJUDI je jučer sudjelovalo na prosvjedima u Rimu, održanim protiv desničarske vlade Silvija Berlusconija u organizaciji oporbene Demokratske stranke.

Organizatori skupa nazvanog "Spasimo Italiju# su priopćili kako se na skupu okupilo dva milijuna ljudi, dok je policija navela deset puta manji broj.

Na skupu je govorio Walter Veltroni, vođa Demokratske stranke koja je nastala okupljanjem reformiranih komunista, lijevih demokršćana i drugih stranaka lijevog centra. Popularni bivši gradonačelnik Rima je skup nazvao "najvećom masovna manifestacija modernog talijanskog reformizma" i rekao kako u Italiji "svaki treći građanin vjeruje u moderni reformizam".

"Izašli smo u ovolikom broju jer želimo dobro Italiji i želimo bolju Italiju od one kojom vlada desnica", dodao je Veltroni, koji je za čelnika novostvorene stranke izabran za talijanske prilike neuobičajenim preliminarnim stranačkim izborima.

Veltronijev plan da s novom strankom zaustavi Berlusconijevu desnicu je doživio krah na travanjskim izborima koje je uvjerljivo dobila stranka "Narod slobode" i kontroverznom medijskom tajkunu donijela treći premijerski mandat.

Iako je, kako pokazuju ankete, Demokratska stranka još uvijek daleko zaostaje za Berlusconijevim blokom, ljevica se nada kako će pokazati svoju sposobnost mobilizacije protiv vladine politike.

Jedan od sudionika skupa je bio i Massimo D'Alema, nekadašnji ministar vanjskih poslova u vladi Romana Prodija. On je rekao je kako se Italija nalazi pred vrlo ozbiljnom krizom u kojoj je zarobljenik stare vodeće klase koja ima stare ideje, ali da se i u toj zemlji "klima mijenja".

R.R.

Foto: AFP

Pročitajte više