223 žrtve zime u Europi, Ukrajina opet krade plin?

SNAŽNA zima širom Europe uzrokovala je smrt preko 220 ljudi, ali i dovela do manjka plina uvezenog iz Rusije u nekoliko zemalja.

Temperature u Europi spuštaju se sve niže i u posljednjih su tjedan dana uzrokovale smrt 223 ljudi, javlja AFP. Najteže je u Ukrajini gdje je od zime umrlo preko 100 ljudi, a slijedi Poljska gdje je žrtava hladnoće 37. U susjednoj srbiji izmjerno je čak -37 stupnjeva.

Temperature su u pojedinim dijelovima pale ispod -35, a ledeni val koji je krenuo s istoka stigao je i do Španjolske i Velike Britanije gdje je teperatura preko noći pala na -11.

Smanjena isporuka plina, ponavlja se situacija iz 2009.?

Glasnogovornica EU je rekla da se u osam zemalja osjeti redukcija plina iz Rusije koja je smanjila isporuku zbog svojih povećanih potreba. Rekla je da situacija nije kritična, ali je pod stalnim nadzorom.

"Mogu potvrditi da je smanjena isporuka plina Poljskoj, Slovačkoj, Austriji, Mađarskoj, Bugarskoj, Rumunjskoj, Grčkoj i Italiji", rekla je glasnogovornica. Ruski plinski monopolist Gazprom je u petak objavio da isporučuje sav plin koji može. "Činimo sve što možemo... svi sustavi stabilno rade", rekao je.

Pojedini analitičari strahuju da se ne ponovi situacija iz 2009. godina kada su tenzije između Ukrajine i Moskve dovele do obustave isporuke plina u neke dijelove Europe na oko dva tjedna. Čini se da se slična situacija u kojoj Ukrajina uzima više plina nego što je predviđeno ugovorom događa i sada. Naime, sam ukrajinski premijer Mykola Azarov kazao je kako je zemlja potrošila preko milijardu kubika plina u samo dva dana, što sugerira da Ukrajina zaista troši više nego što im pripada.

Pročitajte više