25. obljetnica festivala ženskog filma

"ODVAŽNE" redateljice iz sjeverne Europe i baltičkih zemalja bit će u središtu pozornosti međunarodnog festivala ženskog filma koji će se od 21. do 30. ožujka održati u Creteilu, pariškom predgrađu, najstarijeg i najvažnijeg međunarodnog skupa redateljica koji ove godine slavi svoju 25. obljetnicu.

Redateljice iz Estonije, Finske, Islanda i Latvije prikazat će svoje filmove u programu "One su odvažne", među kojima je i Dankinja Susanne Bier s filmom "Otvorena srca", ljubavnom pričom s problemima i moralnim dvojbama, koji će se pretpremijerno prikazati 25. ožujka na večeri danskog filma.

Biser festivala bit će "Frida" - portret revolucionarne meksičke slikarice Fride Kahlo u tumačenju Salme Hayek, koju će Amerikanka Julie Taymor prikazati pretpremijerno na svečanoj večeri 28. ožujka, i završna "Sjeverna noć", s koncertom Barbare Lune nadahnutim latinskoameričkom glazbom.

Dvadeset dugometražnih i trideset kratkometražnih filmova, od čega 80 posto debitantskih djela, prikazivat će se u trima kinima u Creteilu.

Članovi žirija, u kojemu su i glumica Fermine Richard (jedna od "osam žena" Francoisa Ozona), producent Jean-Francois Lepetit i glumica Laurence Cote, morat će odlučiti između redateljica iz Republike Češke, Sjedinjenih Država, Velike Britanije i Venezuele.

Prva večer smotre, 21. ožujka, bit će posvećena Margarethe von Trotta, njemačkoj glumici i redateljici koja je snimila portrete žena u povijesnim vrtlozima: "Izgubljena čast Katharine Blum" (1975.) i "Rosa Luxembourg" (1985.).

"Uvreda" (1950.) Amerikanke Ide Lupino prikazat će se na večeri posvećenoj 25. obljetnici festivala. Život mlade žene koja se tek zaručila preokreće se nakon što je silovana. Među drugim filmovima izabranim za proslavu 25. obljetnice festivala su "Wanda" Barbare Loden, "India Song" Marguerite Duras i "Anđeo za mojim stolom" Jane Campion.

Na festivalu će se 23. ožujka pretpremijerno prikazati film Carole Laure "Marijin sin" (Francuska/Kanada, 2002.) u nazočnosti redateljice. Žena koja je izgubila muža i sina, izbezumljena od tuge, daje oglas kako bi pronašla zamjenu za sina.

Lani je Njemica Sandra Nettelbeck dobila nagradu za svoj film "Tri zvijezde", na festivalu koji je ugostio 25.000 gledatelja.

Pročitajte više