28 nevladinih udruga upozorilo na kršenje ljudskih prava u "slučaju Varšavska"

POTAKNUTI događajima u Varšavskoj ulici u Zagrebu, u kojoj su pripadnici udruga Pravo na grad i Zelena akcija organizirali mirni prosvjed za zaštitu pješačke zone u centru grada, koji je nasilno prekinut u četvrtak akcijom specijalne policije, predstavnici ukupno 28 nevladinih udruga javnosti su uputili otvoreno pismo u kojem ukazuju na kršenje temeljnih ljudskih prava zagarantiranih Ustavom.

U pismu, koje je upućeno na adrese svih medija, navodi se kako potpisnici pisma izražavaju podršku Zelenoj akciji i Pravu na grad u organizaciji prosvjeda pod nazivom "Ne damo Varšavsku!", te su pozvali nadležne institucije da se očituju o slučaju kršenja ljudskih prava građana na javno izražavanje nezadovoljstva.

Akciji su se u srijedu masovno odazvali građani Zagreba i aktivisti velikog broja NVO-a, podsjeća se u pismu i upozorava kako prosvjed zapravo predstavlja građanski iskaz neposredne demokracije u situaciji u kojoj osobe izabrane da predstavljaju interes građana svoje dužnosti grubo zanemaruju.

Reakcija policije i uhićenje prosvjednika bili su neprihvatljivi

"Kao takav, prosvjed i njegove organizatore u potpunosti podupiremo. Podupiremo i akciju 'Živi zid za Varšavsku' koja je planirana kao nastavak djelovanja građana kroz dežuranje u Varšavskoj ulici do reakcije nadležnih institucija", navodi se u poruci i dodaje kako su akcija specijalne policije i uhićenje 23 prosvjednika neprihvatljivi.

Udruge smatraju i da se Hrvatska televizija u cijeloj priči ponijela nepravično, jer je u emisiji "Otvoreno" 10. veljače urednica Hloverka Novak Srzić pružila priliku za javni istup isključivo investitoru Tomi Horvatinčiću, dok suprotstavljenoj strani nije dala mogućnost da iznese svoj stav o problemu.

Potaknuti ovakvim postupanjem tijela javne vlasti, kao i postupanjem javne televizije, predstavnici NVO-a u pismu su upozorili kako se onemogućavanjem prosvjedne akcije i korištenjem policijskih snaga građani sprečavaju u ostvarivanju temeljnog političkog prava na javni prosvjed.

Također su upozorili i da je slanje odreda interventne policije potpuno neproporcionalna mjera te da je tim postupkom prekršena odredba članka 16 Ustava koja koja kaže da "svako ograničenje slobode ili prava mora biti razmjerno naravi potrebe za ograničenjem u svakom pojedinom slučaju", a kršenjem ustavnog prava na slobodu mišljenja i izražavanja misli smatraju i postupak HTV-a.

Tijela javne vlasti ne žele prihvatiti europsku pravnu stečevinu

NVO-i također upozoravaju i na to da ovaj slučaj ukazuje na činjenicu da tijela javne vlasti pokazuju da nisu spremna prihvatiti i provoditi odredbe Povelje Europske unije o temeljnim pravima kao jednog od osnovnih temelja europske pravne stečevine.

Stoga su pozvali premijerku Jadranku Kosor, Ministarstvo unutarnjih poslova, Gradsku skupštinu Grada Zagreba, pučkog pravobranitelja i Programsko vijeće Hrvatske radiotelevizije da se očituju o navedenim povredama i poduzmu mjere za utvrđivanje odgovornosti osoba i ustanova koje su ih poduzele.

Na kraju pisma navedeno je svih 28 nevladinih organizacija koje su potpisale apel, među kojma su i GONG, TIH, Zelena Istra, Kuća ljudskih prava Zagreb, Centar za mir, nenasilje i ljudska prava iz Osijeka, Centar za mirovne studije, Građanski odbor za ljudska prava i mnoge druge organizacije iz čitave Hrvatske.

Pročitajte više