29 mrtvih u Istanbulu. Eksplodirala bina noćnog kluba, zapalila zgradu od 16 katova

Foto: Profimedia

U požaru zgrade u Istambulu, koji se proširio iz zatvorenog noćnog kluba, poginulo je najmanje 29 ljudi, prenose turski mediji. Do požara je došlo danas oko 13 sati po lokalnom vremenu, a prema prvim izvješćima, uzrokovala ga je eksplozija bine. Na terenu su i dalje sve službe, a više od 20 vozila hitne pomoći prevozi ozlijeđene u bolnice.

U noćnom klubu Masquerade, koji se nalazi na donjem katu zgrade od 16 katova, a koji je bilo zatvorena za ramazan dok se renovirao, navodno je eksplodirala bina. Kako se požar širio, klub i zgrada su se punili dimom. Oni koji su u tom trenutku bili u klubu i zgradi ostali su zarobljeni unutra.

 

Na mjestu eksplozije guverner Istanbula

Nakon dojave, na mjesto događaja upućeni su brojni vatrogasci, hitna pomoć i medicinske ekipe. Na mjesto događaja došao je i guverner Istanbula Davut Gül koji je izrazio sućut. Kazao je i kako se identifikacija poginulih nastavlja.

Uzrok požara je nepoznat. Radi se o prostoru koji se koristio kao diskoteka ispod zgrade. Bio je na renoviranju. Kao posljedica renoviranja, živote su izgubili i zaposlenici. Na mjestu događaja od prvog trenutka intervenirale su naše policijske, zdravstvene i vatrogasne ekipe. Liječenje ozlijeđenih se nastavlja u našim bolnicama", rekao je Gül.

Renoviranje kluba bilo je neprijavljeno

Na platformi X oglasio se i ministar unutarnjih poslova Ali Yerlikaya: "Pokrenuta je istraga o požaru koji se dogodio u Beşiktaş Gayrettepeu u Istanbulu. Želim Božju milost onima koji su izgubili živote i brz oporavak onima ozlijeđen. Nastavit ćemo dijeliti razvoj događaja na tu temu s javnošću."

O požaru se oglasio i predsjednik metropolitanske općine Istanbula Ekrem İmamoğlu: "Jako nam je žao što je 8 naših građana izgubilo život u požaru u Gayrettepeu. Imamo 15 ozlijeđenih, od kojih je 6 teško. Želim Božju milost našim građanima koji su izgubili živote i brz oporavak našim ozlijeđen."

Dodao je da se radilo o ilegalnoj intervenciji, jer renovacija kluba nije bila prijavljena. "Nema prijave za renoviranje ili izgradnju. To je područje koje se ne vidi jer je dva kata niže. Nema pritužbi. Izvršena je nezakonita intervencija", kazao je.

Pet ljudi u pitvoru

"Rad na očevidu mjesta zločina i prikupljanju dokaza se nastavlja, a tim od 3 stručnjaka specijaliziran za zaštitu na radu i vatrogasci nastavljaju s radom na uzroku požara.

Optužnica je podignuta protiv ukupno 5 osumnjičenika, među kojima su 3 službene osobe, odgovorni voditelj i 1 osoba odgovorna za obnovu. Doneseno je rješenje o pritvoru. Istraga je u tijeku. nastavljajući u svim svojim aspektima i pedantno“, rekao je ministar pravosuđa Yılmaz Tunç.

Pročitajte više