3 milijunta kartica MasterCard Europe-a u Hrvatskoj

MasterCard Europe ima 3 milijuna kartica izdanih u Hrvatskoj, a po broju trgovačkih lokacija koje prihvaćaju MasterCard, Hrvatska je na drugom mjestu u regiji, iza Poljske.

Zanimljivo je da se po tom pokazatelju iza Hrvatske nalaze čak i neke zemlje s više stanovnika, poput Češke i Mađarske, izjavio je na današnjoj konferenciji za medije General Manager MasterCarda Europe Zdenek Houser. Poslovni rezultati trećeg kvartala za Hrvatsku pokazuju da je MasterCardom u Hrvatskoj potrošeno u Hrvatskoj iznosio preko 200 milijuna američkih dolara.

Broj transakcija MasterCard karticama u trećem je kvartalu dosegao 2,62 milijuna što je porast od 11,81 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. MasterCard je u trećem kvartalu imao preko 270.000 kartica, što je porast od 25,74 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Izuzetan uspjeh u odnosu na druge zemlje istočne Europe (što se u klasifikaciji MasterCarda odnosi na Rusiju, Ukrajinu, Poljsku, Slovačku, Republiku Češku, Mađarsku i Hrvatsku) postignut je u segmentu povećanja broja trgovačkih lokacija na kojima se može plaćati MasterCard karticom – 50.000, što je porast od 12,07 posto. Po broju trgovačkih lokacija koje prihvaćaju MasterCard, Hrvatska je odmah iza Rusije i Poljske. Po tom pokazatelju, iza Hrvatske nalaze se čak i neke zemlje s više stanovnika, poput Republike Češke i Mađarske.

Maestro kartica u Hrvatskoj prihvaćena je na 19.081 POS terminala, što je povećanje od 49,39 posto u odnosu na prošlu godinu. Maestro kartica izuzetno je popularna u Hrvatskoj: više od 2,9 milijuna građana posjeduje tu debitnu karticu, što je više nego u Češkoj ili Mađarskoj. “Nakon spajanja Europay International-a i MasterCard International-a u srpnju 2002.”, istaknuo je dr Peter Hoch, predsjednik MasterCard Europe-a, “još smo snažniji.

Naši su klijenti sada također i dioničari MasterCarda Europe. To hrvatskim bankama daje pravo glasa u budućnosti globalne organizacije kakva je naša”, zaključio je dr Peter Hoch. Poslovni rezultati MasterCard Europe-a u Hrvatskoj ukazuju na trend sve većeg korištenja kartica u uobičajenim kupovinama i govore o sofisticiranosti hrvatskog potrošača u korištenju kartičnih proizvoda. Hrvatska vodi u regiji s 1,17 kartica po stanovniku. Prema istraživanju MasterCarda, hrvatski korisnici educirani su u području korištenja kartica, o čemu govori činjenica da često koriste kartice Maestro i MasterCard na prodajnim mjestima (57 posto hrvatskih korisnika kartičnih proizvoda najčešće koristi upravo te kartice prilikom kupovine) i uglavnom su svjesni da se na transakcije na prodajnim mjestima ne naplaćuje provizija.

Većinom, kartice se u Hrvatskoj koriste prilikom kupnje u velikim trgovačkim lancima i supermarketima, a prema istraživanju, Hrvatska je vodeća zemlja u regiji po učestalosti korištenja kartica, sofisticiranosti i iskustvu korisnika. Čak 62 posto hrvatskih korisnika najvećom prednošću kartica smatra mogućnost nenošenja gotovine.

Pročitajte više