30 godina koncertne dvorane "Vatroslava Lisinskog" u Zagrebu

Svečanim koncertom Zagrebačke filharmonije, pod ravnanjem maestra Pavla Dešpalja, večeras je proslavljena 30. obljetnica Koncertne dvorane "Vatroslava Lisinskog", koja je u Zagrebu otvorena na današnji dan godine 1973. L

Od otvorenja Dvorane svake godine 29. prosinca tradicionalno se obilježava "Dan dvorane" brojnim glazbenim programima u svim prostorima Lisinskoga.

Proslava 30. obljetnice traje već treći dan a pokrovitelj je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić koji je bio nazočan na večerašnjem svečanom koncertu.

Zagrebačka filharmonija sa solistima, mezzosopranisticom Renatom Pokupić i Goranom Filipecom na glasoviru, u prvom dijelu izvela je Prvi koncert za glasovir i orkestar u H-molu Op.23, Petra Iljiča Čajkovskog, te Ariju Orfeja iz 3. čina opere "Orfej i Euridika" Christopha Willibalda Glucka.

U drugom dijelu koncerta izvedena je Simfonijska pjesma "Sunčana polja" Blagoja Berse i Dvorakova IX. simfonija, poznata pod imenom "Iz Novoga svijeta".

Na dan svečanog otvorenja Koncertne dvorane "Vatroslava Lisinskog", 29. prosinca 1973., na inauguracijskoj koncertnoj večeri izvedena su ista djela kao i večeras. Orkestrom Zagrebačke filharmonije ravnao je maestro Milan Horvat a nastupile su naše proslavljene umjetnice mezzosopranistica Ruža Pospiš Baldani i pijanistica Pavica Gvozdić.

Prije večerašnjega svečanog koncerta u prekrasno ukrašenoj Dvorani, ravnatelj KD "Vatroslava Lisinskog", Lovro Lisičić, zahvalio je izvođačima koncerta te predsjedniku Mesiću na pokroviteljstvu.

Naglasio je da je Koncertna dvorana "Vatroslava Lisinskog" simbol suvremenog Zagreba, glazbeno i kulturno središte po kojemu je Zagreb upisan u glazbenu i kulturnu kartu svijeta.

Gradonačelnica Zagreba Vlasta Pavić izrazila je zadovoljstvo što Zagreb ima Koncertnu dvoranu u kojoj su održani vrhunski koncerti i druge glazbene priredbe koje je u 30 godina vidjelo oko 10 milijuna posjetitelja.

U stanci koncerta predsjednik Stjepan Mesić izjavio je da se po posjetu Dvorani vidi što ona znači za glazbeni i kulturni život, napomenuvši kako je nakon 30 godina neophodna njezina obnova .

Ministar kulture Božo Biškupić podsjetio je da su u ovoj Koncertnoj dvorani u protekla tri desetljeća nastupili veliki svjetski i domaći glazbenici te vodeći svjetski ansambli, poželjevši da tako bude i ubuduće.

"Zagreb je ne samo glavni grad Hrvatske, nego je i glavno glazbeno središte u nas", rekao je Biškupić.

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) akademik Milan Moguš izrazio je zadovoljstvo večerašnjim glazbenim nastupom Zagrebačke filharmonije.

Uz središnji koncert, u svim prostorima Koncertne dvorane "Vatroslava Lisinskog" odvijali su se glazbeni programi - nastupili su "Big Bend" Hrvatskog glazbenog zavoda (HGZ) i grupa "Kubismo", a na kraju je prikazan američki glazbeni film "Chicago", snimljen prema istoimenom mjuziklu i nagrađen s nekoliko Oscara.

(Hina) ta sp

Pročitajte više