30 milijuna Rusa zainteresirano za besplatnu državnu zemlju na Dalekom istoku

Foto:Vadim Andrianov/Wikipedia

RUSKA vlada razmišlja o darivanju državne zemlje kako bi preokrenula potencijalno katastrofalan pad populacije na Dalekom istoku i rubnim dijelovima Pacifičkog prstena. Ljudi će zemlju koja ih zanima moći označiti na internetu, a u ponudi su obradive i pošumljene površine, piše Siberian Times

Prema prijedlogu, zemlja će prijeći u vlasništvo naseljenika ukoliko se oni na njoj zadrže u razdoblju od pet godina.   

Interes za vladin plan zasad je pokazalo oko 30 milijuna, pogotovo mladih Rusa, sugerira anketa VTSIOM-a objavljena tijekom tekuće javne rasprave.

"Besplatno darivanje zemlje ima snažan potencijal za razvoj istočnih teritorija i priliku da se radikalno, gotovo šesterostruko, poveća dalekoistočna populacija sa 6.4 na 36 milijuna ljudi," kaže Aleksander Galuška, ministar odgovoran za razvoj regija.

Prema anketi, 28 posto ispitanih bi zemlju iskoristilo za osnivanje individualnih samoodrživih kućanstava, 19 posto želi postati poljoprivrednicima, dok 16 posto darivanje vidi kao priliku da promijeni prebivalište, rečeno je na konferenciji Ministarstva za razvoj Dalekog istoka.

"Još jedna prijevara birokrata"

Prijedlog zakona, koji čeka odobrenje Moskve, ruskim građanima nudi priliku da dobiju jedan hektar zemlje i besplatno je koriste pet godina, nakon čega ostvaraju pravo vlasništva. U slučaju nekorištenja, država će zaplijeniti zemlju, a ponuda ne vrijedi za strane državljane, izvještava TASS.


Također, zemlja namijenjena darivanju mora biti udaljena najmanje 20 kilometara od gradova s 300 tisuća ili više stanovnika, odnosno 10 kilometara od naselja s 50 do 300,000 tisuća stanovnika.

Skeptici pak podsjećaju na rezultate prijašnjih sličnih planova i darivanje dionica tijekom privatizacije sovjetske industrije u devedesetim godinama prošlog stojeća koje su na kraju završila u rukama nekolicine danas spektakularno bogatih tajkuna.

Pojedinci vjeruju da će ruski oligarsi pronaći način da se domognu zemlju i predaju je u ruke Kineza koji već dugo pokazuju nezasitan apetit za dugotrajan najam obradivih površina. Jedan od blogera tako piše: "Ovo je još jedna prijevara naših birokrata. Ovi dijelovi zemlje će se dati nepoznatim ljudima i ona će se prodati (pardon, dati u najam 100 godina) Kinezima." Drugi skeptici uključeni u raspravu potencijalne doseljenike upozoravaju na "visoke cijene Dalekog istoka, drugačiju klimu i tisuće komaraca ili drugih insekata koje nikad prije niste vidjeli".

Ukoliko plan odobri Moskva, program će započeti s 1. siječnjem 2016. i potrajati 19 godina.

Pročitajte više