300 000 Hrvata ima probleme s erekcijom

OKO 152 milijuna muškaraca diljem svijeta boluje od erekcijske disfunkcije, a predviđa se da će se taj broj do 2025. udvostručiti. Provedena istraživanja govore da je broj Hrvata s ovim zdravstvenim poremećajem sličan onom u zamljama Europske unije - od 15 do 16 posto oboljelih, što znači da u našoj zemlji s erekcijskom disfunkcijom ima problema oko 300 000 muškaraca.

Prema istraživanju koje je provedeno za farmaceutsku tvrtku Bayer, proizvođača Levitre - europske inačice Viagre trojica od desetorice muškaraca u Europi imaju problema s erekcijom. Rezultati se temelje na anketi koju je francuski istraživački institut Ipsos proveo u travnju 2005. na uzorku 5.000 Francuza, Belgijanaca, Nijemaca, Španjolaca i Talijana, starijih od 18 godina.

O novom oralnom lijeku - Levitri na konferenciji za novinare u srijedu govorili su prim.dr.sc. Josip Parazajder, Voditelj Odsjeka za andrologiju i erekcijsku disfunkciju Zavoda za urologiju Opće bolnice "Sveti Duh", prim.doc.dr.sc. Ciril Oblak, Voditelj odjela na Kliničkom odjelu za urologiju, Kliničkog centra u Ljubljani, prof.dr.sc. Nikola Car, Rukovoditelj Kliničkog odjela i zamjenik Ravnatelja klinike Sveučilišne klinike za dijabetes, endokrinologiju i bolesti metabolizma "Vuk Vrhovac" i prim.doc.dr.sc. Maja Ravnik-Oblak, iz Kliničkog odjela za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma, Kliničkog centra u Ljubljani.

Od erekcijske disfunkcije boluju muškarci, a pate žene. Bolest može biti posljedica organskih bolesti a često je popraćena psihogenim komponentama, objasnio je prim.dr.sc. Parazajder. U 80 posto slučajeva ovaj zdravstveni problem se može riješiti.

Ovisno o težini poremećaja erekcijska disfunkcija se liječi tabletama, ubrizgavanjem inekcija direktno u penis, pomoću vakum aparata te u najtežim slučajevima problem se rješava kirurškim putem.

Govoreći o problemu erekcijske disfunkcije u Sloveniji prim.doc.dr.sc. Ciril Oblak kazao je da od potpune erekcijske disfunkcije boluje 26 tisuća muškaraca, umjerene 65 i blage 44 tisuće muškaraca.

Problem erekcijske disfunkcije posebno je prisutan kod muškaraca koji boluju od dijabetesa, naime, čak 30 posto oboljelih od erekcijske disfunkcije čine osobe oboljele od šećerne bolesti. Upravo ovaj zdravstveni poremećaj može biti jedan od prvih simptoma šećerne bolesti.

Levitra sadrži djelatnu tvar vardenafil, koja učinkovito liječi poremećaj erekcije, djelujući vrlo brzo i kod većine bolesnika uspješno već nakon prve primjene. Istraživanja su pokazala da je vardenafil djelotvoran također i ako se uzima kroz druže vrijeme. Vardenafil je snažan i strogo selektivan inhibitor fosfodiesteraze tipa 5 (PDE-5). PDE-5 je dominantan enzim u penisu, koji djeluje na erekciju. Vardenafil blokira taj enzim i time povećava dotok krvi u penis. Na taj se način erekcija pri spolnom podražaju poboljšava i produžuje.

Levitra djeluje brzo, u nekih muškaraca već za 10 minuta nakon seksualnog podražaja i ima produženo djelovanje do 10 sati. Zbog brzog i učinkovitog djelovanja u prednosti je u odnosu na Viagru, objasnili su liječnici. Isto tako, u odnosu na poznati lijek u prednosti je jer je Levitra djelotvorna uz umjerenu konzumaciju alkohola.

Levitra pokazuje dobru učinkovitost u liječenju ED i kod šećernih bolesnika. Istraživanja koja su provedena u Sloveniji među muškarcima oboljelim od šećerne bolesti i erekcijske disfunkcije, među kojima je 62 posto onih koji su uzimali inzulin, govore da je uzimanje 20 mg Levitre kod 65 posto ispitanih poboljšalo erekciju, kazala je prim.doc.dr.sc. Maja Ravnik-Oblak.

Na raspolaganju su doze od 5, 10 i 20 miligrama, a cijena pakiranja Levitre u Hrvatskoj se kreće od 147 do 342 kune. 

Nuspojave su  rijetke, a najčešće se radi o crvenilu lica i glavobolji. Lijek ne smiju uzimati bolesnici koji istovremeno uzimaju lijekove koji sadrže nitrate ili spojeve koji oslobađaju dušikov oksid. Isto tako, liječenje Levitrom se ne savjetuje bolesnicima s težim bolestima srca i krvnih žila, kojima se doduše i ne preporuča spolna aktivnost.

 

Pročitajte više