40 dana pred bolnicom mole protiv pobačaja: "Zašto žena koja već ima dijete ne bi ubila živo, nego nerođeno?"

Foto: Anita Bukljaš, M.P.Š./Index

"MAMA čuvaj me", "Želim k tebi mama", "Dragocjena si u mojim očima", "Molitvom spasimo život", "U ovoj bolnici pobaci se 500 djece godišnje", samo su neki od transparenata s kojima nekoliko mladih stoji ispred KBC Sestre milosrdnice i moli. Inicijativa je to "40 dana za život", čiji je pokretač u Hrvatskoj Ante Čaljkušić, a podupiru ih Udruge Betlehem i Djetešce na sunašce.

Molitvom ispred bolnice žele spriječiti žene da odu na pobačaj, a imaju čak i voditelja smjene koji ondje provodi po četiri sata dnevno, dok ostali koji se dolaze moliti stižu prema rasporedu i odrade sat vremena molitve.

Filip Đekić jedan je od voditelja s kojim smo porazgovarali. Stavovi o pobačaju su jasni. Nitko ne smije ubiti nerođeno dijete, kaže on, jer je to zlo.

Na pitanje što u slučaju ako bi porodom bili ugroženi majka ili dijete ili ako je do trudnoće došlo nakon silovanja žene, Đekić je rekao da su to teška pitanja, no da i u takvim specifičnim situacijama žene moraju roditi.

"Savršen primjer za to je slučaj svetice Ivane Berette Molla. Ona je imala troje djece i znala je ako rodi četvrto da će umrijeti i svejedno je odlučila darovati još jedan život i onda umrla. To je najbolji primjer majčinske ljubavi. Svima može biti primjer kako se u teškim situacijama postaviti, bitna je samo vjera", rekao je Đekić, ne komentirajući činjenicu da je u tom slučaju ta ista majka samosvjesno ostavila troje, odnosno četvero djece bez majke.



"Ako je majka žrtva silovanja ona treba roditi"

Dodao je kako ima niz lijepih primjera kako su se roditelji žrtvovali za svoje dijete.


"Evo postoji jedan video 99 balloons se zove. Roditelji su znali ako se njihovo dijete rodi da će biti deformirano i žena ga je svejedno rodila. Dijete je živjelo 99 dana i oni su svaki njegov dan snimili i napravili video. Niz je ovako lijepih primjera u kojima su se roditelji žrtvovali", kazao je Đekić.

Njegova kolegica iz organizacije Maja Devaj također dijeli njegovo mišljenje. Na upit što sa ženama koje su silovane i ne žele roditi dijete, tvrdi kako bi ga morale roditi.

"Svako dijete ima pravo na život, ako je majka žrtva silovanja ona treba roditi i zatim dati dijete na posvojenje jer nije dijete krivo što je začeto, ne treba zbog toga biti ubijeno. Žena treba potražiti duhovnu pomoć i nikad više ni ne mora vidjeti to dijete. Pobačaj je zlo i zašto bi se sa zlom išlo na zlo. Uostalom abortus je ubojstvo i nitko se samosvjesno ne bi smio odlučiti na to", rekla je Maja Devaj.

Navela je i primjere majki koje već imaju jedno dijete, a drugo ne žele.

"Evo recimo žena već ima jedno dijete i opet zatrudni, ali ne želi drugo dijete pa ide na pobačaj. Kako se samo mogla tako odlučiti na ubojstvo. Zašto ne bi ubila svoje živo dijete nego ide ubiti ono nerođeno jer njega kao ne vidi pa joj je lakše", rekla je Devaj.



"Nitko ne stoji iza nas, nemojte da vas buni kutija za prikupljanje donacija"

Istaknula je kako im stiže niz pozitivnih reakcija na njihovu molitvenu akciju.

"Čak nam doktori i medicinske sestre dolaze i daju potporu. Evo danas nam je jedan liječnik donio kolače iz kantine i rekao da se malo zasladimo i da nas svaka čast što to radimo", rekla je Maja Devaj.

Dodaje kako mole ispred bolnice i kod kapelice na ulazu u bolnicu jer ne smiju ispred Klinike za ženske bolesti i porodništvo kao što su htjeli. Kaže kako im nije stigao nikakav odgovor od bolnice na upit da li mogu ondje moliti.

Ovo im je druga akcija ove godine, prvu su imali u ožujku i u planu im je od sad svake godine ponavljati akciju na proljeće i jesen, a planiraju se proširiti i na sve ostale Klinike za ženske bolesti i porode.

Devaj dodaje kako će akcija trajati do 2. studenog, a osim Zagreba ovog se puta moli i u Splitu, Osijeku, Sisku, Vinkovcima i Rijeci. Dodaje kako su inicijatori akcije mladi vjernici koji su se umrežili preko zajednica mladih katolika i po župama.

Đekić je pak nadodao kako iza njih formalno ne stoji nikakva udruga te da su ove dvije koje smo ranije u tekstu naveli, samo dale podršku za akciju. Na stolu gdje se zapisuju stoji kutija s imenom Udruge Betlehem u kojoj prikupljaju novce.

"Nemojte da vas buni ova kutija, mi nemamo svoju pa smo uzeli njihovu za prikupljanje donacija", rekao je Đekić.

A osim nekoliko časnih sestara i par ljudi koji su se molili pred samom bolnicom, metar dalje stoji štand za prikupljanje potpisa za referendum kojeg je inicirala Željka Markić.

Pročitajte više