5. ožujka - prvi hrvatski "Dan bez dima"

U NASTAVKU akcije ´Recite da nepušenju´ ove će godine prvi puta biti obilježen hrvatski ´Dan bez dima´ prvoga dana korizme 5. ožujka, čime se želi pušače pozvati da prestanu pušiti barem jedan dan, ali i da se uz stručnu pomoć trajno odreknu cigareta.

Istaknuto je to na okruglom stolu koji su priredili Škola narodnog zdravlja ´Andrija Štampar´, Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve i Zbor novinara koji prate zdravstvo Hrvatskog novinarskog društva (HND).

´Pušenje je rizik za zdravlje, a prestanak pušenja odricanje je od grijeha, pa je vrijeme korizme za pušača i njegovu obitelj dobar trenutak za prestanak pušenja´, naglasio je pomoćni biskup zagrebački Vlado Košić.

Pušenje je jedan od glavnih uzroka moždanog udara, najvećeg uzročnika smrtnosti u Hrvatskoj, rekla je pročelnica Klinike za neurokirurgiju Kliničke bolnice ´Sestara milosrdnica´ Vida Demarin dodavši da je rizik od moždanog udara kod pušača sedam puta veći nego kod nepušača.

Konzumiranje cigareta, dodaje Demarin, utječe na pojavu ateroskleroze od koje umire svaki drugi čovjek. Pušenje izravno utječe na sužavanje krvnih žila i povećanje krvnog tlaka, te onemogućava razgradnju masnoća, no prestankom pušenja dolazi do povećanje protočnosti krvnih žila.

Direktor Škole ´Andrija Štampar´ Stipe Orešković kaže kako je projekt protiv pušenja neostvariv ako u njemu ne sudjeluje cijelo društvo - pojedinci, udruge civilnog društva, vjerske zajednice, mediji, Vlada i Hrvatski sabor.

Orešković upozorava da je u Hrvatskoj izgleda normalno odricanje od života i zdravlja, a ne od onoga što životu i zdravlju šteti.

Tomislav Janović iz Instituta za antropologiju smatra da bi odvikavanje od pušenja imalo više uspjeha kada bi se moglo procijeniti koliki je rizik od pušenja za svakog pušača pojedinačno.

Za prestanak pušenja važna je snaga volje, pa procjene rizika moraju biti precizne kako bi ih pojedinac zaista bio svjestan.

Pročitajte više