5000 Europljana nestalo u tsunamijima; troje Hrvata nije se javilo obiteljima

OKO 5.000 stranih turista, većinom Europljana, još se drži nestalima pet dana pošto je golemi plimni val pogodio obalu i opustošio ljetovališta na Indijskom oceanu.

Švedska je u četvrtak izjavila da je u tsunamiju koji je pogodio Aziju smrtno stradalo možda i više od tisuću ljudi, što je najveći gubitak među stranim zemljama, prenosi France presse.

Njemačka je objavila da se više od tisuću njezinih državljana još smatra nestalim.

Oko 700 Talijana, 462 Norvežanina, 419 Danaca, 263 Finca, 200 Čeha i 294 singapurska turista drže se nestalima.

Skandinavski tisak optužuje tamošnje vođe da su presporo reagirali na početnu katastrofu i da su prekasno poslali pomoć svojim sunarodnjacima.

Prema riječima državnog tajnika u ministarstvu vanjskih poslova Francuske Renauda Museliera, poginulo je 117 Francuza a očekuje se da će taj broj rasti.

"Ovog trenutka brojimo 117 poginulih, 21 žrtava, 17 na Tajlandu i 4 na Šri Lanci, je identificirana, a 96 osoba je nestalo. Njih je odnijelo more i njihova pogibija je gotovo sigurna iako tijela nisu pronađena", kazao je Muselier.

U trenutku katastrofe u području Bengalskog zaljeva, između Tajlanda, Maldiva i Šri Lanke, nalazilo se 530 Francuza.

Nepoznata sudbina troje Hrvata

Od 79 Hrvata koji su se u trenutku razornih tsunamija nalazili u području južne Azije još se dvoje, Jozo Gudelj i Mirjana Engleitner, nije javilo obiteljima, rekao je u četvrtak za Hinu načelnik Odjela MVP-a za koordinaciju i praćenje rada diplomatskih misija i konzularnih ureda Vinko Ljubičić

Prema pisanju Jutarnjeg lista nepoznata je sudbina troje Hrvata. Uz umirovljenu stomatologinju Mirjanu Engleinter koja živi u Austriji i Jozu Gudelja koji radi u Njemačkoj, neizvjesna je sudbina Damira Golubovića koji je u vrijeme tsunamija boravio u svojoj vili Zagreb na Širi Lanki.

M. Engleinter je zajedno s prijateljicom otputovala u Bangkok, a potom na Phuket. Gudelj je 24. prosinca također otputovao u Bangkok.

Obitelji i prijatelji M. Engleinter i J. Gudelja nemaju nikakve informacije, dok je rodbina Damira Golubovića od nepoznatog čovjeka iz Sydneyja dobila informaciju da su on, njegova žena i kćeri živi. Damirovoj kćeri koja živi u Torontu nepoznata osoba također je javila da joj je obitelj živa.

Prema trenutačnim podacima, od posljedica tsunamija umrlo je gotovo 125.000 ljudi iz Indonezije, Indije, Tajlanda, Šri Lanke, Malezije i drugih zemalja, sve do Afrike.

Pročitajte više