Gotovo 60 službenika MUP-a palo državni ispit. Dobili su otkaz

Ilustracija: Patrik Macek/PIXSELL

Do listopada je 58 zaposlenika Ministarstva unutarnjih poslova otpušteno sa svojih radnih mjesta jer nisu na vrijeme položili državni stručni ispit. Za N1 je potvrđeno da je otpušteno i šest službenika zatvorskog sustava i probacije.

Do ovoga je došlo nakon što je nekadašnja državna tajnica u Ministarstvu uprave Josipa Čulina ex Rimac optužena za namještanje polaganja državnih stručnih ispita.

Uvjet za posao

Državni službenici moraju državni stručni ispit položiti najkasnije u roku od godine dana od početka rada u državnoj službi ili u roku od šest mjeseci ako odu na radno mjesto više razine. Svako radno mjesto ima propisan ispit određene razine, a na polaganje se može izaći najviše tri puta.

Ako službenik ne položi državni ispit, dobiva otkaz, a to propisuje i Zakon o policiji. Prošle godine je nakon afere, u koju je, prema tvrdnjama USKOK-a, bila upletena Čulina ex Rimac, način polaganja državnih stručnih ispita promijenjen. Prema pisanju N1, od 1. studenog prošle godine uvedeno je polaganje elektroničkim putem e-Državni ispit. Cilj je bio da sve bude transparentnije.

Novost je i da se u slučaju pada jednog predmeta mora polagati cijeli ispit.

Otpušteno gotovo 60 djelatnika MUP-a zbog pada na ispitu

"Od stupanja na snagu novog pravilnika ukupno 307 službenika Ministarstva unutarnjih poslova položilo je državni ispit u prvom polaganju, 151 u drugom polaganju, a 71 u trećem polaganju", odgovorili su iz MUP-a na upit N1.

Iz MUP-a su za N1 potvrdili da ukupno 58 službenika do 17. listopada nije u propisanom roku položilo državni stručni ispit i da su zato dobili otkaze.

Kolegij "Državni ispit - priprema"

"Kako bismo što bolje pripremili vježbenike za uspješno polaganje državnog ispita, Policijska škola Josip Jović na platformi E-obrazovanje otvorila je kolegij 'Državni ispit – priprema', na kojem su dostupni svi pripremni materijali za tematske cjeline koje su predmet državnog ispita.

Naime, glavni ravnatelj policije naložio je svim policijskim upravama i Policijskoj akademiji ‘Prvi hrvatski redarstvenik’ određivanje ispitnih koordinatora koji će detektirati probleme kandidata, odnosno područja za koja je potrebna dodatna priprema te će navedene informacije razmjenjivati s nastavnicima stručnih predmeta u okviru interaktivnih radionica, radi pružanja dodatne edukacije budućim vježbenicima", kažu u MUP-u.

Stanje u Ministarstvu pravosuđa s državnim ispitima

Iz Ministarstva pravosuđa i uprave kažu kako kod njih nije bilo službenika koji nisu položili državni ispit ni u trećem pokušaju.

"Međutim, prestanak službe po sili zakona zbog nepolaganja državnog ispita u propisanom roku, od uvođenja elektroničkog državnog ispita u studenom 2022. do danas nastupio je za šest službenika zatvorskog sustava i probacije", govore iz Ministarstva pravosuđa i uprave.

Iz Ministarstva dodaju da su i oni osigurali edukaciju službenika za polaganje državnog ispita putem e-učenja i odgovarajućih priručnika.

"Od ukupno prijavljenih 2.727 kandidata 123 odnosno 4.547 posto kandidata nije položilo ispit iz trećeg pokušaja", rekli su iz Ministarstva za N1.

Pročitajte više