60. godišnjica stradavanja partizana na Matić-poljani

Polaganjem vijenaca na spomenobilježju stradavanja partizana na Matićpoljani iznad Mrkoplja i svečanom akademijom u Delnicama danas je obilježena 60. godišnjica stradavanja boraca, koja se svake godine obilježava kao Memorijal 26 smrznutih partizana.

Manifestacija je održana pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske i Istarske županije, a organizatori su Savez antifašističkih boraca i antifašista Primorsko-goranske županije.

Kako je prije desetak godina vladinom odlukom taj memorijal preimenovan u Memorijal mira, antifašisti su nastavili i dalje s organizacijom Memorijala 26 smrznutih partizana.

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca Ivan Fumić na svečanoj je akademiji ocijenio da se ta manifestacija može zvati samo Memorijal 26 smrznutih partizana, osudivši istodobno odvijanje dviju manifestacija od kojih se druga održava danas u 18 sati pod pokroviteljstvom Vlade .

Ocijenivši da se još uvijek treba boriti protiv prakse ispravljanja povijesti u školskim udžbenicima, Fumić je istaknuo da je rehabilitacija ustaštva nemoguća.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina rekao je da je Hrvatska nastala na temeljima antifašističke borbe, a da su tim putem nastavili i sinovi i unuci partizana borbom u Domovinskom ratu. Osudio je dvostruko održavanje manifestacija ustvrdivši da su vjerojatni uzroci problema "u ljudima koji se stide pojaviti na manifetaciji zajedno s antifašistima".

Manifestacijom se obilježava stradavanje partizana 2. brigade 13. primorsko-goranske divizije u noći s 19. na 20. veljače 1944. Brigada se maršem trebala probiti s područja Drežnice preko Jasenka na područje Mrkoplja putem dugim oko 52 kilometra. Tijekom noći u nevremenu i pri ekstremno niskoj temperaturi uglavnom na području Matić-poljane smrtno je nastradalo 26 partizana, a njih 150 ostalo je s trajnim posljedicama od promrzavanja.

U spomen na to stradavanje prvi je put 1962. priređen Memorijal 26 smrznutih partizana.

Neovisno o toj manifestaciji, večeras će u Mrkoplju biti priređena svečana akademija u sklopu Memorijala mira pod pokroviteljstvom Vlade RH, a očekuje se nazočnost ministrice europskih integracija Kolinde Grabar-Kitarović.

(Hina) xdsil yvkn

Pročitajte više