60 Hrvata se javilo iz južne Azije, za devet još nema podataka

ŠEZDESET hrvatskih državljana, koji su se zatekli u južnoj Aziji u nedjelju kada je to područje pogodio potres a zatim niz tsunamija, živi su i zdravi, a za još devet, od kojih je pet na Tajlandu, nema informacija, izjavio je u srijedu za Hinu načelnik Odjela MVP-a za koordinaciju i praćenje rada diplomatskih misija i konzularnih ureda Vinko Ljubičić.

"Šezdeset hrvatskih državljana se javilo da su živi i zdravi, za devet još nemamo podatke. Od tih devet, pet ih je na Tajlandu", rekao je Ljubičić. U utorak je na Tajlandu pronađeno tijelo 3-godišnje djevojčice, unuke rektorice zagrebačkog sveučilišta Helene Jasne Mencer.

U međuvremenu su strane novinske agencije javile da je broj mrtvih u četiri najteže pogođene države južne Azije u srijedu ujutro premašio 66.000.

Broj mrtvih u Indoneziji dosegao je 32.800, a potpuno su poharana sela između obale Aceha i obližnje pokrajine Sjeverne Sumatre. Još uvijek je nepoznata sudbina oko 15.000 ljudi.

U Šri Lanki je dosad zabilježeno oko 22.000 mrtvih, a također se još tisuće smatraju nestalima.

U Indiji se potvrđena bilanca broja mrtvih kreće oko 10.000, ali se strahuje da će u konačnici biti mnogo veća jer spasitelji nisu još stigli do svih udaljenih otoka iz otočne skupine Andaman i Nicobar u Bengalskom zaljevu.

Na Tajlandu je broj poginulih u srijedu ujutro premašio 1.500, ali se strahuje da bi se u konačnici mogao udvostručiti.

Tri dana nakon velike prirodne katastrofe u južnoj Aziji još uvijek nije poznata sudbina više od 3.500 stranaca. Nestalima se smatra čak 1.500 Šveđana, 800 Norvežana, te po 200 Danaca, Finaca, Čeha i Izraelaca. Talijani i Nijemci još traže stotinjak svojih državljana.

Foto: FAH

Pročitajte više