Tko je Marko Đurić, novi srpski ministar vanjskih poslova?

Foto: A. K./ATAImagesr

Marko Đurić novi je ministar vanjskih poslova Srbije. Do sada bio veleposlanik Srbije u SAD-u, a Vučić ga vraća u Srbiju, što je još sredinom veljače nagovijestio u objavi na Instagramu. 

"Nadam se da će jednog dana ljudi pitati tko je bio taj koji je stajao pored Marka Đurića", napisao je Vučić u opisu fotografije na kojoj pozira s Đurićem.

Sudjelovao u rušenju Miloševićevog režima

Đurić je relativno mlad političar, rođen 1983. godine. Politički angažman započeo je 2000. godine, a sudjelovao je u rušenju režima Slobodana Miloševića. 

Zatim se 2008. godine pridružio Vučiću i Tomislavu Nikoliću kad su se odvajali od Srpske radikalne stranke i osnovali Srpsku naprednu stranku.

Nakon Nikolićeve pobjede na predsjedničkim izborima 2012. godine imenovan je za savjetnika za vanjsku politiku predsjednika Republike Srbije. Vlada Srbije ga je 2014. godine imenovala direktorom Ureda za Kosovo i Metohiju, a funkciju je obnašao do 2020. godine, kada kao veleposlanik odlazi u Washington.

"Prvi pljesak Srbije"

Osim stranačkih i veleposlaničkih funkcija, Đurić je široj javnosti poznat kao netko tko se Vučiću najviše divio pa je i zaradio nadimak "prvi pljesak Srbije" te nebrojeno puta postao predmet poruge na društvenim mrežama.

U listopadu 2017. godine Vučić je pobijedio na izborima, a Đurić je ponesen trijumfom predvodio skandiranje aktivista Srpske liste: "Aco, Srbine."

Gostujući u emisiji Slobodno srpski 2018. godine, Đurić je izjavio da će se u Kosovskoj Mitrovici roditi 100 beba više nego lani jer je "on bio tamo". Onda je shvatio što je rekao pa se počeo smijati. Urnebes. Je li se šalio ili nije, samo on zna.

Jedan od njegovih nastupa koji je također zabavio javnost njegovo je tobože spontano uključivanje u jutarnji program RTS-a, po snijegu, u pauzi od trčanja.

Zabavio je javnost svojom nestrpljivošću da zaplješće političkom ocu. I prije nego što je Vučić završio svoj govor, nakon osvojenih svih deset mandata na izborima na Kosovu, Đurić se pripremio za aplauz, a kada je konačno krenuo pljeskati činilo se kao da se neće zaustaviti.

Potkrala se jednom Đuriću i greška, i to prošle godine u UN-u. Naime, društvenim mrežama proširila se snimka iz UN-a nakon Vučićeva govora. Cijela srpska delegacija počela je energično pljeskati, neki od njih su i ustali. Međutim, Đurić je pljeskao, a ustao tek kada je primijetio da ga snima kamera.

No, izgleda da mu to Vučić nije zamjerio s obzirom na važnu funkciju koju će obnašati.

Pročitajte više