60 vodećih ekonomista: Godina će biti neizvjesna, gospodarstva će slabiti

Foto: EPA

Godina 2024. vjerojatno će biti burna za globalno gospodarstvo jer se rast gospodarstava usporava, a geopolitičke napetosti rastu diljem svijeta, pokazala je anketa Svjetskog ekonomskog foruma (WEF), a prenosi Business Insider

WEF je anketirao više od 60 vodećih ekonomista uoči svog godišnjeg sastanka koji se ovaj tjedan održava u švicarskom skijalištu Davosu.

Više od polovice ispitanika reklo je da će svjetsko gospodarstvo oslabiti ove godine, a 70% njih predviđa slabije financijske uvjete, vjerujući da će središnje banke, uključujući i američke federalne rezerve, početi snižavati kamatne stope tijekom 2024.

Preko 80% ekonomista očekuje da će geopolitičke napetosti potaknuti volatilnost tržišta dionica i ekonomsku neizvjesnost, dok oko tri četvrtine anketiranih očekuje da će umjetna inteligencija ove godine potaknuti inovacije u naprednijim gospodarstvima.

“Usred sve većeg odstupanja, otpornost globalnog gospodarstva bit će na iskušenju u nadolazećoj godini”, rekla je izvršna direktorica WEF-a Saadia Zahidi. “Iako globalna inflacija jenjava, rast se zaustavlja, financijski uvjeti ostaju strogi, globalne napetosti se produbljuju, a nejednakosti rastu”, izjavila je.

Zabrinutost na Wall Streetu

Rukovoditelji Wall Streeta zabrinuti su zbog povećane geopolitičke nestabilnosti otkako je u listopadu izbio rat na Bliskom istoku, iako te zabrinutosti nisu spriječile rast dionica u posljednja dva mjeseca 2023.

Šef JPMorgan Chasea Jamie Dimon rekao je u intervjuu za britanski Sunday Times u studenom da bi ruska invazija na Ukrajinu i rat Izraela s Hamasom mogli izazvati najozbiljniju globalnu krizu od 1938., dok je osnivač milijardera Bridgewater Associatesa Ray Dalio opetovano upozoravao na potencijalni rat u koji bi bili uključeni SAD i Kina.

Unatoč tmurnim najavama VIX indeks, tzv. “mjerač straha”, blizu je svoje najniže razine od razdoblja prije pandemije, što sugerira da trgovci nisu toliko zabrinuti.

Pročitajte više