63 posto Hrvata proriče: U idućoj godini bit će više podmićivanja

TRAGOM donošenja novog Nacionalnog programa za suzbijanje korupcije kojim se građane poziva da češće prijavljuju korupciju GfK je proveo istraživanje u kojemu se svaki drugi građanin izjasnio da bi prijavio slučaj korupcije, ali i da trećina građana ipak ne bi prijavio takav slučaj, čak i da je u situaciji da nešto zna.

Zanimljivo je i da su, unatoč tome što su najpoznatiji "zviždači" u Hrvatskoj redom žene, tj. "zviždačice", muškarci ti koji češće izjavljuju da bi prijavili slučaj korupcije. Naime, 57 posto muškaraca je reklo da bi prijavilo korupciji naspram samo 44 posto žena. Manju spremnost na prijavu slučaja korupcije izražava najstarija dobna skupina, odnosno građani stariji od 60 godina.

Slavonci najspremniji

Istraživanje pokazuje da svaki četvrti građanin Zagreba nije siguran bi li prijavio ili ne slučaj korupcije, najveća spremnost za prijavu postoji u Slavoniji (59 posto), a najmanja u Lici, Kordunu i Banovini (38 posto).

Zanimljivo je da su rukovoditelji, poslovođe, stručnjaci daleko spremniji na prijavu slučaja korupcije nego poduzetnici (63 posto naprema 41 posto). Zaposlene osobe nešto nižeg statusnog zanimanja (službenici, radnici, poljoprivrednici) manje su spremni na takav čin u odnosu na rukovoditelje, poslovođe i stručnjake, ali više nego li sami poduzetnici (50 do 53 posto).

Strah kao najčešći uzrok neprijavljivanja korupcije

U GfK zaključuju da strah od osobe, tvrtke i zakonodavnih tijela mogu biti jedan od uzroka neprijavljivanja slučaja korupcije. Čak 57 posto onih koji navode da ne bi prijavili slučaj korupcije, a da znaju nešto o tome, navode da bi ih bilo strah: jako strah 30 posto; malo strah 27 posto.

Poražavajućih 63 posto građana smatra da će u sljedećih godinu dana porasti korupcija odnosno broj slučajeva davanje mita.

A.B.
Foto: Ilustracija

Pročitajte više