1945. poginulo preko 1000 Bugara u borbi protiv fašizma. Vukovar im odao počast

Ilustracija: Miroslav Slafhauzer/PIXSELL

Na Bugarskom vojnom groblju u Vukovaru su položeni vijenci u spomen na 1027 bugarskih vojnika, dočasnika i časnika stradalih tijekom 1944. i 1945. godine u oslobađanju Hrvatske od fašizma.

Vijence na Bugarskom vojnom groblju položila su brojna izaslanstva, među kojima i bugarska veleposlanica Iva Nikolaeva Kruleva te izaslanstvo grada Vukovara predvođeno pročelnikom Upravnog odjela za obrazovanje, sport i branitelje Darkom Dimićem.

„Ovdje, u Vukovaru, daleko od svoga kraja, poginuli su bugarski vojnici i časnici, a počast im odajemo ispred spomenika koji je podignut 2016. godine njima u spomen.

Ovo mjesto bilo je oštećeno za vrijeme velikosrpske agresije na Hrvatsku te je potom obnovljeno. Počast smo odali i poginulim hrvatskim braniteljima na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata. Oni su svojom žrtvom prekinuli niz totalitarnih sustava u Hrvatskoj te su omogućili da živimo u demokratskom i slobodnom društvu. Na tome im moramo biti zahvalni“, poručio je Dimić.

Bugarska veleposlanica Iva Nikolaeva Kruleva zahvalila je Gradu Vukovaru što brine o spomeniku bugarskim vojnicima i časnicima. 

"Odavanje počasti bugarskim časnicima i vojnicima ovdje u Vukovaru postalo je tradicija. Zahvaljujem Gradu Vukovaru što nas podržava i svake godine s nama odaje počast časnicima i vojnicima i što brine o ovom spomeniku", kazala je veleposlanica.

Vijenci su također položeni i podno spomenika na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata.

Pročitajte više