Sedam stvari koje nije loše znati u drami oko Agrokora

Foto: Index

ZADNJI dan u ožujku donio je tek početak raspleta drame oko Agrokora. U istom je danu blokirano nekoliko Agrokorovih poduzeća, vlada je donijela Lex Agrokor i dogovoren je standstill aranžman. Mnogima koji ne prate iz minute u minutu vijesti nije zapravo jasno što se događa, pa smo izdvojili nekoliko ključnih činjenica, ali i očekivanja.

1. Što je dogovoreno s Rusima?

S ruskim Sberbankom i VTB bankom, koji su najveći vjerovnici, ali i zapadnim bankama Erste, PBZ, Zaba dogovoren je standstill aranžman, što znači da će se zamrznuti postojeći krediti i osigurati novi. Ne znamo koliko će trajati odgoda niti koliko je novca odobreno za početak. Drugi čovjek ruske VTB banke Jurij Solovjev nedavno je izjavio kako bi poček trebao biti relativno kratak "tjedan ili mjesec dana, a ne na godinu dana". S obzirom na probleme u kojima se nalazi Agrokor, Solovjevi rokovi izgledaju prilično nevjerojatni.

2. Što će biti s Todorićem?

Ono što jest sigurno, Todorić gubi upravljanje. Proces restrukturiranja, dakle oporavak i preustroj kompanije, vodit će novi direktor kojeg će imenovati Rusi. Možemo reći i bankari, ali s obzirom na snagu ruskih potraživanja, oni tamo vode glavnu riječ. Iz današnjeg priopćenja banaka jasno je da će biti promjena u upravu, jer se navodi da će se top menadžment ojačati novim nezavisnim profesionalcima. Još nije poznato hoće li zadržati koga od postojeće uprave, no s obzirom da je svojim upravljanjem doveo firmu do bankrota ne čini se izglednim da bi Todorić ostao.

3. Tko će biti novi vlasnik Agrokora?

Još se ne zna. Trebat će vremena da se utvrdi prava vrijednost kompanije kada se pobroje svi dugovi. Rusi, kao glavni vjerovnici, nisu do sada krili namjeru da bi u želji da namire svoje dugove i krenu u prodaju dijelova koncerna. No kako je Agrokor na koljenima, i oni znaju da se bolja cijena može postići ako kompanija ojača. U ranijim se špekulacijama spominjalo da bi Todoriću moglo ostati 20 posto vlasništva. S obzirom na izgledni krah, to danas izgleda prilično neuvjerljivo.

4. Što je s Lexom Todorić?

Vlada se prvo pravila da problem ne postoji da bi se otkrilo da se tajno sastaje s Agrokorom. Zakon koji je donijela prvo treba usvojiti sabor. Ako uspije standstill aranžman, ovaj se zakon ne mora aktivirati. No propadne li  dogovor s bankama, postoji mogućnost da kompaniju preuzme vladin povjerenik.

5. Što će biti s dobavljačima?

Morat će prihvatiti plan koji će im ponuditi banke. Osim Branka Roglića, koji se naplatio na vrijeme. Kako su Rusi odmah najavili mogućnost da otpišu dio potraživanja, pretpostavlja se da su dobavljači snažno lobirali za Lex Todorić, ne bi li pokušali zaštititi svoju poziciju. Dobavljačima je Agrokor, ne zaboravimo, dužan 17 milijardi kuna.

6. Što je sa zaposlenima i blokiranim tvrtkama?

Plaće su odgovornost novog menadžmenta, kazao je danas Mario Henjak, predsjednik Sberbank Hrvatska. Kratkoročno, novi menadžment morat će se pobrinuti da isplati plaće i riješi blokade poduzeća. Zato će im poslužiti novi krediti. No najčešće restrukturiranje znači zapravo - manje zaposlenih.

7. Što je sa Zdravkom Marićem?


Nije se pojavio na sjednici vlade na kojoj je donesen Lex Todorić. Ionako je neuvjerljiv nakon što su Rusi optužili Agrokor zbog netočnosti u financijskim izvješćima. Još duguje odgovore je li Agrokor imao porezni dug, s obzirom da tjednima mulja koristeći neke neobične izraze kao što su "sfere" ili "pojavni oblici". Kako se danas pojavila špekulacija da je Ministarstvo financija blokiralo Agrokor, čekamo objašnjenje kako to da je Todorić ipak imao dug za PDV? Tezu da mu je tek danas stigao dospjeli dug, uvjerljiv je koliko i prvoaprilska šala.

Pročitajte više