8 sudaca Ustavnog suda protiv zabrane rada nedjeljom, pet sudaca za zabranu

USTAVNI sud u srijedu će odlučivati o ustavnosti i zakonitosti zabrane rada nedjeljom, a prema informacijama kojima raspolaže Jutarnji list, većina sudaca protivi se zabrani.

Zabrana rada nedjeljom uvedena je izmjenama i dopunama Zakona o trgovini, pri čemu se rad nedjeljom zabranjuje trgovinama s površinom većom od 200 kvadratnih metara, dok manje trgovine moraju osigurati koncesiju za rad nedjeljom.

Protiv takve je odredbe Zakona o trgovini molbu za ocjenu ustavnosti Ustavnom sudu uputilo pet trgovačkih lanaca, a odluku bi Ustavni sud trebao donijeti u srijedu.

Prema neslužbenim informacijama kojima raspolaže Jutarnji list, osmero sudaca Ustavnog suda spremno je podržati ukidanje spornih odredbi, dok njih petero drži kako sporne odredbe ne krše Ustav RH.

Bude li takav omjer mišljenja prisutan i na sutrašnjoj sjednici Ustavnog suda, Sabor će ponovo morati odlučivati o radu nedjeljom.

Bude li zabrana rada nedjeljom proglašena neustavnom, vladajući HDZ, inače skloniji Crkvi od prethodne vlasti, mogao bi se naći u nezavidnoj poziciji, razapet između Crkve kao neformalnog inicijatora zabrane rada nedjeljom i obvezujućeg mišljenja Ustavnog suda.

Pročitajte više