"Adamu je sve gore, bojim se da sam ga izgubila": Je li majka Adama Lanze mogla spriječiti pokolj u Newtownu?

Foto: ABC, BCS, Screenshot: CNN

JE LI KRVOPROLIĆE u Newtownu moglo biti na vrijeme spriječeno, pitanje je koje se posljednjih nekoliko dana sve češće spominje u javnosti. Poznato je da je 20-godišnji Adam Lanza bio psihički poremećen te da je bolovao od blagog oblika autizma, ali i da njegova obitelj nikada nije potražila psihijatrijsku pomoć. U medijima su se pojavila brojna nagađanja o tome da se Lanzi u posljednje vrijeme, a posebno nakon razvoda roditelja, naglo pogoršalo zdravstveno stanje te da je postao depresivan i povučen.

Medijska nagađanja potvrdio je bliski prijatelj Adamove majke Nancy Lanze. On je, naime, za Daily Mail ispričao kako mu se Nancy obratila svega nekoliko dana prije napada te da je djelovala vrlo zabrinuto. "Nikada je nisam vidio toliko uznemirenu", kazao je prijatelj koji je, zbog vlastite sigurnosti, odlučio ostati anoniman.

"Adamu je sve gore, bojim se da ću ga izgubiti"

U razgovoru u lokalnom baru "My Place" u Newtownu Nancy je svom prijatelju, vidno uznemirena, kazala kako se boji da se Adamu stanje pogoršava te da ga "počinje gubiti". Njezin prijatelj je znao da Adam ima psihičkih problema, ali Nancy je nerijetko odbijala pričati o njemu i u razgovorima je češće spominjala starijeg sina Ryana.

"Samo je gledala u čašu i govorila: Ne znam, bojim se da sam ga izgubila. Adamu je sve gore, ne mogu nikako doprijeti do njega", kazala je Nancy.



Prema svjedočenju prijatelja, to nije prvi puta da mu je majka ispričala nešto uznemirujuće u vezi svog mlađeg sina.

"Jednom mi je ispričala da si je upaljačem pokušao zapaliti kožu, kao da je svim snagama želio osjetiti nešto. Taj me razgovor jako začudio, jer je Nancy rijetko pričala o Adamu. Većinom je u razgovorima spominjala svog starijeg sina Ryana.


Ubojica je naučio koristiti pištolj s 9 godina!

Prijatelj je potvrdio i da je Nancy bila velika zaljubljenica u oružje, ali da je s njime uvijek postupala vrlo pažljivo, posebno u blizini sinova. Ipak, željela je svoje znanje prenijeti na njih, pa je tako Adama naučila koristiti pištolj kada mu je bilo svega devet godina.

"Nancy je uvijek bila vrlo odgovorna. Bilo joj je vrlo važno da nauči sinove kako koristiti vatreno oružje", priča prijatelj te dodaje kako je majka bila u lošim odnosima sa svojim bivšim suprugom, s kojim je vrlo rijetko komunicirala.



Dobrodušna i darežljiva majka uvijek je bila spremna svima pomoći

U baru "My Place" svi su znali njezino ime, Nancy Lanza bila je osoba koja bi, u slučaju da netko nije mogao platiti svoj račun, uvijek "uskočila" i pomogla. Uvijek je bila dobre volje, raspoložena za razgovor i spremna svima pomoći, piše AP. Ipak, iako je nerijetko svoje sinove, dok su bili mlađi, dovodila u bar, u posljednje vrijeme njihov privatni život postao je "zabranjena tema".

"Njezin obiteljski život bio je njezin obiteljski život. O privatnim stvarima nije pričala", prisjećaju se njezini poznanici. Iako se u nekoliko navrata požalila kako strahuje za njegovu budućnost, budući da je nekoliko puta mijenjao škole, Nancy nikada nije odavala dojam da nešto ozbiljno nije u redu s njezinom obitelji.


"Uvijek sam govorila da nikada ne bih htjela biti u njezinoj koži, ali sam uvijek mislila - wow, stvarno se dobro drži", ispričala je jedna poznanica.

Adam ju je izabrao za prvu žrtvu: "Nikada ga se nije bojala"

Savannah Guthrie, još jedna obiteljska poznanica, ispričala je za USA Today kako je Nancy uvijek odavala sliku brižne majke koja je iz sveg srca voljela svoga sina.

"Nikada ga se nije bojala. Bila je vrlo dobra majka, u potpunosti posvećena svojim sinovima. Uvijek je njihove potrebe stavljala prije svojih, a posebno Adamove. On je, očito, za nju bio najvažniji na svijetu", kazala je Guthrie.

Vlasnik bara "My Place" John Tambascio također tvrdi da se Nancy doimala kao potpuno normalna osoba.

"Bila je roditelj baš poput nas, snažna, draga, brižna osoba. Ništa na njoj nije bilo čudno, bila je potpuno normalna osoba i pokušala je pomoći svojoj djeci, baš kao što bi to činio svaki roditelj", kaže Tambascio.

"Nancy je uvijek bila oprezna prema Adamu. Jednom kada je bio bolestan i nije želio da uđe u sobu, Nancy je cijelu noć provela sjedeći na tepihu pred vratima i povremeno ga ispitivala je li sve u redu. On bi joj kratko odgovarao", prisjeća se jedan od poznanika.

Mračne tajne "normalne" obitelji


Američki mediji otkrivaju kako 52-godišnja Nancy Lanza ipak nije bila baš "najnormalnija" osoba. Susjedi i poznanici je opisuju kao dobroćudnu i velikodušnu, ali izrazito paranoičnu ženu koja se mahnito pripremala za smak svijeta ili potpuni ekonomski kolaps tijekom kojeg će kulminirati nasilje pa se stoga ova strastvena ljubiteljica oružja za te "crne dane" odlučila i propisno pripremiti - naoružavanjem do zuba i spremanjem zaliha hrane i vode.

Te navode je potvrdila i njena šogorica Marsha Lanza koja kaže kako je Nancyjina opsjednutost oružjem zapravo bila dio priprema za ekonomski i društveni kolaps kojeg se bojala. "Pripremala se na najgore. Zadnji put kad smo je podsjetili, razgovarali smo o tome i pitala je jesmo li spremni na ono što bi se moglo dogoditi kad dođe do sloma ekonomskog sustava", kaže Marsha.

Novi detalji zločina: Ubojica je planirao mnogo veći pokolj

Policija iz Newtowna jučer je objavila nove detalje stravičnog pokolja u osnovnoj školi Sandy Hook, u kojoj je ubijeno 20 djece i 6 profesora i zaposlenika. Policija je priopćila kako je Lanza prvo ubio svoju majku s četiri hica iz vatrenog oružja u glavu, nakon čega se uputio prema školi.

Nakon stravičnog pokolja, Lanza je ubio i sebe, a policija je uz njegovo tijelo pronašla još stotine metaka, što ukazuje na mogućnost da je ubojica planirao mnogo veći masakr, ali je njegov plan propao. Žrtve u školi ubio je puškom "Bushmaster AR-15", a sebi je život oduzeo hicem iz 10-milimetarskog pištolja "Glock". Detalji o događajima u samoj školi i dalje nisu u potpunosti razriješeni, a motiv jednog od najgorih zločina u novijoj američkoj povijesti i dalje ostaje nepoznat.

Pročitajte više