Afganistanski policajac ustrijelio trojicu Amerikanaca ispred bolnice u Kabulu

Foto: Guliver image/Getty images

AFGANISTANSKI policajac je u četvrtak iz još nepoznata razloga zapucao na strane državljane ispred bolnice u Kabulu i ubio trojicu Amerikanaca a zatim se pokušao ubiti, u najnovijem krvavom napadu na strance u Afganistanu.

Napad se dogodio oko 10.00 sati po mjesnom vremenu (7.30 sati po srednjoeuropskome) ispred bolnice kojom upravlja američka organizacija Cure International sa sjedištem u Lemoyneu, u Pennsylvaniji, u Sjedinjenim Državama.

Napadač, policajac koji je bio zadužen za sigurnost u bolnici, "otvorio je vatru na strance koji su ulazili u zgradu" a zatim se pokušao ubiti ispalivši si hitac u glavu, rekle su afganistanske vlasti.

"Uspješno je operiran" i "nadamo se da će se oporaviti i otkriti motive svog čina", rekao je za AFP načelnik kabulske policije Mohammad Zaher.

U napadu su tri osobe izgubile život a jedna je ranjena, svi američki državljani.

Žrtve su Amerikanac koji je već sedam godina radio u toj bolnici te otac i sin koji su išli u bolnicu, a medicinska sestra je ranjena, rekla je novinarima afganistanska ministrica zdravstva Soraya Dalil.

Potvrdivši na twitteru pogibiju trojice svojih državljana, američko veleposlanstvo u Kabulu reklo je da je "duboko ožalošćeno" i osudilo je "čin kukavičkog nasilja".

"Ubijene osobe su bile humanitarni djelatnici. Ovim terorističkim činom Afganistanci su ostali bez vrijedne liječničke usluge", dodaje veleposlanstvo.

Zasad nitko nije preuzeo odgovornost za napad a talibani, koji nakon rušenja s vlasti 2001. vode silovitu pobunu u zemlji, nisu reagirali.

Cure International, kršćanska organizacija osnovana 1998., specijalizirala se za liječenje djece.

Usprkos ovom napadu, organizacija je u priopćenju istaknula kako je "odlučna" nastaviti rad u Afganistanu.

Pročitajte više