Ako referendum sindikata prođe, prvi put bi moglo doći do opće blokade sustava!

Foto: Ronald Gorišić/Cropix

PETNAEST sindikata javnih i državnih službi sutra kreće u trodnevni referendum kojim traže potporu članstva za daljnje sindikalne akcije, uključujući blokadu cijelog sustava.

Sindikati traže da im se vrati oteto, tj. 3 posto plaća i jamstva da im se plaće više neće dirati. Od Vlade traže i da prestane snižavati cijenu rada. Sindikalist Branimir Mihalinec nije htio otkriti kako sindikati planiraju blokirati sustav

"A to bi htjela i Vlada znati, to bi htjeli i pojedini ministri znati već sada, kako bi deblokirali, pripremaju deblokadu sustava. Dopustite da o tome budete obaviješteni u trenutku kada krenu blokade", tajanstveno je objasnio Mihalinec.

Sindikatima nije po volji ni Državno izborno povjerenstvo koje je zabranilo da se na prosvjedu, koji je planiran u subotu na dan izborne šutnje, spominju Vladu ili ministre zbog čega su odustali od izlaska na ulice. Ova odluka za sindikate je šokantna i pristrana pa im je onda bilo najlakše zaprijetiti novinarima...

"Nađemo li riječ Vlada, nađemo li ime nekog ministra, pokrenut ćemo tužbu za kršenje izborne šutnje i kazne koje su od tri tisuće do 500 tisuća kuna, za onoga tko napravi takav težak prekršaj kao što je nama Državno izborno povjerenstvo kazalo", zaprijetio je Mihalinec. I Vilim Ribić komentirao je odluku DIP-a.

"Gdje se god okrenemo ništa ne funkcionira, funkcionira onako kako hoće politika, moć i volja pojedinaca. To nije država, to je vilajet, u državi vladaju načela, principi i zakoni", ogorčeno je poručio Ribić.Nije tu Ribić stao nego je prijetio da će, ako Vlada radnim obvezama pokuša spriječiti akcije, sindikati odgovoriti tužbama. Ako referendum sindikata prođe, prvi put bi moglo doći do opće blokade sustava, jer će joj se pridružiti gotovo svi - od carinika, medicinskih sestara, prosvjete pa do policije i vojske.
 

Pročitajte više