Aktivist Greenpeacea preletio preko francuske nuklearke i "granatirao" je dimnom bombom

AKTIVIST Greenpeacea preletio je danas sa paraglajderom preko francuske nuklearne elektrane Bugey te na nju bacio dimnu bombu želeći upozoriti na lošu sigurnost tvornica četiri dana prije predsjedničkih izbora.

Vlasnik nuklearke EDF je izvijestio da je paraglajder sletio u nuklearnu tvornicu u jugoistočnoj Francuskoj. Pilot je preletio preko tvornice te bacio bombu sa crvenim dimom na krov nuklearke prije nego je sletio. "Ni u jednom trenutku sigurnost tvornice nije bila ugrožena", izvijestio je EDF te su dodali da je pilota po slijetanju uhitila policija i optužen je za ometanje posjeda. U drugom incidentu je muškarac ušao u nuklearnu tvornicu Civaux kroz vrata za kamione te se uspio skrivati gotovo sat vremena. EDF je izvijestio da je potom uhićen.



Francuska ovisnost o nuklearnoj energiji bila je jedna od top tema predsjedničke kampanje. Ta europska država čak 75 posto električne energije dobiva iz nuklearki te je po tome svjetski rekorder. "Ovaj let pokazuje ranjivost francuskih nuklearki na zračni napad", napisala je Sophia Majnoni d'Intignano iz Greenpeacea. "Dok Njemačka u svojim sigurnosnim testovima u obzir uzima zrakoplove nesreće, Francuska još uvijek odbija analizirati takav rizik za reaktore" dodala je Majoni.

Hollande najavio zatvaranje starih nuklearki

Socijalistički predsjednički kandidat Francois Hollande kazao je da će, ukoliko bude izabran, zatvoriti najstarije nuklearke. Nakon katastrofe u Fukushimi, Francuska je zajedno sa mnogim europskim državama provela sigurnosne testove na svojih 58 nuklearnih reaktora. Ispitivala se njihova sigurnost od poplava, potresa, nestanka struje ili kvarova sustava hlađenja. No, u te testove nisu uključeni teroristički napadi ili moguće zrakoplove nesreće.

Pročitajte više