Ambrozija počela stvarati probleme Osječanima

Foto: Ilustracija

PELUD ambrozije ove se godine nešto ranije pojavila u većoj koncentraciji, pa je prema današnjem mjerenju već 91 zrnce peludi toga korova u kubičnom metru, izvijestili su iz Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.

Po riječima magistrice biologije i analitičarke u Odjelu zdravstvene ekologije županijskog Zavoda za javno zdravstvo Zdenke Šušić, već 30 zrnaca peludi ambrozije stvara probleme osobama osjetljivim na taj korov. Mjerenja u osječkom Zavodu obavljaju se 13 godina i tu je postavljena prva mjerna stanica u Hrvatskoj, rekla je u razgovoru za Hinu Šušić.

Istaknula je da je taj korov neobično agresivan, te da jedna biljka godišnje može "proizvesti" i do osam milijuna zrnaca peludi, koja mogu putovati i do 300 kilometara udaljenosti. Kao posebnu zanimljivost navela je neobičnu otpornost biljke na klijavost, objasnivši da se iz sjemena ambrozije biljka može razviti i nakon 40 godina. Najefikasniji način rješavanja ambrozije je čupanje stabljika prije cvatnje, naglasila je Šušić.

Po podatcima osječkog Kliničkog bolničkog centra, u Osijeku ima oko 6500 evidentiranih alergijskih bolesnika, od kojih je najveći broj alergičan na ambroziju, rekla je Šušić. Napomenula je da je ambrozija velika opasnost za alergičare od 15. kolovoza do sredine rujna, a da je najveća koncentracija peludi u zraku krajem kolovoza i početkom rujna.

Pročitajte više