Americi prijeti najgora suša u zadnjih 1000 godina

Foto: Guliver Image / Getty Images

"DOLAZI doba suše", upozorava istraživački tim s prestižnog američkog Sveučilišta Columbia. Oni u svom istraživanju predviđaju da SAD-u zbog klimatskih promjena prijeti veliko sušno razdoblje, koje će trajati čak nekoliko desetljeća.

"U usporedbi s projekcijama za 21. stoljeće, velike suše iz prošlosti izgledaju kao ugodne šetnje kroz Rajski vrt", kaže Jason Smerdon, jedan od autora studije, prenosi The Guardian.

Suša će se najviše osjećati u jugozapadnom i središnjem djelu SAD-a za koji se, kažu istraživači, već odavno znalo da je najugroženiji klimatskim promjenama.

No, sada je po prvi put izmjeren stvarni opseg opasnosti koja prijeti: u razdoblju od 2050. do 2099. šansa suše u ovim područjima iznosit će 96 do 98 posto. Usporedbe radi, opasnost od suše u razdoblju od 1950. do 2000. na istim je područjima iznosila između 45 i 62 posto.

Efekt klimatskih promjena ponegdje se već počeo osjećati. U dijelovima Arizone, Kalifornije, Nevade, Novog Meksika, Oklahome i Teksasa od 2000. naovamo bilo je čak 11 sušnih godina. Nasa procjenjuje da je ta suša utjecala na živote 64 milijuna ljudi.

Suše će u budućnosti, predviđaju istraživači s Columbije, biti još gore zato što sušna razdoblja neće trajati godinama, već desetljećima.

"Takvu vrstu produljene suše nismo vidjeli u novijoj povijesti. Ova studija zapravo pokazuje da nas u budućnosti očekuju godina za godinom visokih temperatura i suhe klime", kaže Smerdon.

Pročitajte više