Američke burze na vrhuncu: George Soros seli ulaganja iz SAD-a u Europu i Aziju

Screenshot: Youtube/Sipa

SOROS Fund Management, obiteljska tvrtka milijardera Georga Sorosa, smanjila je ulaganja u SAD-u i okrenula se globalnim tržištima.

Soros koji upravlja imovinom od 30 milijardi dolara, usmjerila je oko 2 milijarde u kompanije na europskom i azijskom tržištu. Prinos im je prošle godine iznosio oko 8%, dok su u ovoj godini do sada ostvarili porast od 1,5%, doznaje Bloomberg iz neimenovanog izvora, jer podaci nisu objavljeni pošto se radi o privatnoj tvrtki.

I ostali veći ulagači također polako sele ulaganja na ostala tržišta, što je potaknuto padom cijena nafte što je utjecalo na poslovanje energetskih tvrtki. Osim toga, velika su očekivanja od programa kupnje obveznica Europske središnje banke, a očekuju se i solidne zarade europskih kompanija.

Appaloosa Management smanjio je izloženost američkim dionicama u posljednjem kvartalu 2014. za 2,74 milijarde dolara, što je pad od 40%. Moore Capital management imao je u američkim dionicama 2,3 milijarde dolara, što je smanjenje od 25 posto u odnosu na rujan prošle godine.

Indeks europskih dionica Stoxx Europe 600 u siječnju je zabilježio najveći rast od 1989. te je porastao za 7,3%, dok je od početka godine njegova vrijednost viša za 11%.


 

 

Pročitajte više