Američke snage izvode žestoke zračne udare na džihadiste, planira se slanje pojačanja u Irak

Foto: Hina

PENTAGON razmišlja o slanju pojačanja s "barem tristo" američkih vojnika u Irak na zahtjev State Departmenta, rekao je u srijedu visoki američki dužnosnik koji je htio ostati anoniman.

Nakon ovog pojačanja koje bi trebalo pomoći u zaštiti američkih diplomatskih objekata, broj američkih vojnika i vojnih savjetnika u Iraku popeo bi se na 1150, dok zemlji prijete džihadisti Islamske države (IS) na koje SAD vrši zračne napade.

Odgovarajući na pitanje o tom zahtjevu, Marie Harf, glasnogovornica američke diplomacije, rekla je da nije upoznata s tom informacijom.

Trenutačno je u Iraku 850 vojnika i vojnih savjetnika, nešto više od dvije i pol godine nakon povlačenja američkih snaga iz zemlje.

14 američkih zračnih udara na džihadiste u 24 sata


Američke snage su izvele 14 zračnih napada na Islamsku državu na sjeveru Iraka nakon što su džihadisti u utorak zaprijetili da će ubiti i drugog američkog taoca, priopćilo je u srijedu američko vojno zapovjedništvo za Bliski istok i za srednju Aziju.

Bombardiranje uz pomoć lovaca i bespilotnih letjelica bilo je usredotočeno na okolicu brane u Mosulu koju su u nedjelju kurdske snage preuzele iz ruku džihadista. U tim zračnim udarima uništeno je "šest (transportnih vozila) Humvee, tri položaja s improviziranim eksplozivnim napravama, jedan minobacač i dva kamiona" džihadista, dodaje Centcom.

Sjedinjene Države su od 8. kolovoza izvele ukupno 84 zračna napada u Iraku, među kojima 51 kao potporu iračkim snagama blizu brane u Mosulu, dodaje Centcom.

"Iračke i kurdske snage surađuju kako bi proširile svoj nadzor nad tim područjem", ističe još vojno zapovjedništvo.

Ovi novi udari dolaze u času kada je Islamska država, ultraradikalna skupina koja u Siriji i u Iraku želi uspostaviti kalifat, objavila na internetu videosnimku pogubljenja američkog novinara Jamesa Foleyja. Na toj snimci džihadisti prijete i pogubljenjem drugog Amerikanca, Stevena Sotloffa, kao odgovor na američke zračne udare.

Predsjednik Barack Obama rekao je u srijedu da će SAD biti "oprezan i neumoljiv. Kada su Amerikanci bilo gdje ugroženi, činimo sve kako bi se pravda zadovoljila".

Pročitajte više