Američki državni odvjetnik Eric Holder najavio odlazak

Foto: FAH

AMERIČKI državni odvjetnik Eric Holder, bliski suradnik predsjednika Baracka Obame, rekao je u četvrtak da će odstupiti.

Holder, prvi crnac američki glavni tužitelj, će ostatiti na dužnosti dok ne bude imenovan i potvrđen njegov nasljednik, rekao je Obama u kratkoj objavi Bijele kuća. Stojeći pored Holdera on je nazvao odlazak svojeg prijatelja "gorkoslatkim".

Holder: Nastavit ću služiti

"Nikad neću napustiti posao. Nastavit ću služiti", rekao je Holder čijih skoro šest godina na dužnosti ga čine jednim od najdugotrajnijih državnih odvjetnika.

Holderov odlazak najavljuje vjerojatno napetu bitku za potvrdu novog državnog odvjetnika u Senatu na zasjedanju nakon izbora 4. studenoga za koje republikanci očekuju da dobiju većinu u tom gornjem domu Kongresa pa će demokrat Obama vjerojatno poslati nominaciju prije nego zasjedanja novog Kongresa u siječnju.

Njegov će se nasljednik suočiti s nizom izazova među kojima i protuterorističkim inicijativama protiv islamske države, uravnoteženjem prava na privatnost s vladinim špijuniranjem i odlukom da li da nastavi pokušaje progona bišeg suradnika američke obavještajne agencije Edwarda Snowdena, koji sada živi u Rusiji, za otkrivanje tajna o prisluškivanju.

Nije pronađena zamjena

Dužnosnik Bijele kuće kaže da Obama još nije donio odluku o Holderovoj zamjeni. Spominju se imena državnog odvjetnika Manhattana Preet Bharara, vladinog glavnog odvjetnika Dona Verrillija, bivšeg pomoćnika državnog odvjetnika Kamala Harrisa, brooklynske državne odvjetnice Lorette Lynch i guvernera Massachusettsa Devala Patricka.


Holder je snažno podržao mnoga od predsjednikovih najliberalnijih stajališta među kojima i potporu za jaču kontrolu oružja, kritiku američkog zatvorskog sustava i želju da se osumnjičenima za terorizam sudi pred civilnim a ne vojnim sudovima.

Republikanci nezadovoljni Holderom

Republikanci su loše ocijenili njegov mandat i najavili kako će se odnositi prema njegovu nasljedniku u potvrđivanju.

"Pažljivo ću ocijeniti predsjednikovu zamjenu kako bih osigurao da se ministarstvo pravosuđa konačno vrati provedbi zakona kao prioritu nad stranačkim obzirima", rekao je čelnik republikanaca u Senatu Mitch McConnell iz Kentuckyja.

Pročitajte više