Američki general: Rusija je ozbiljna prijetnja Europi

Foto: FAH

"OVO NIJE pretpostavka. Postoji ruska prijetnja", izjavio je za The Daily Telegraph general Frederick Hodges, zapovjednik američkih vojnih snaga u Europi.

"Ruski ambasador prijeti da će Danska postati nuklearna meta ako bude sudjelovala u programu protu-raketne obrane. A pogledajte samo kako lete ruski avioni, bez upozorenja se približavaju civilnim zrakoplovima, to je opasno i neprofesionalno", kaže Hodges.

Američki general tvrdi da Rusija u zadnje vrijeme pokušava demonstrirati Europi svoju vojnu silu i da je zbog toga vrlo bitno da članice NATO saveza ostanu ujedinjene. "Ne mislim da je vojni sukob neizbježan. Ali morate biti vojno spremni kako bi omogućili efektivnu diplomaciju", kaže Hodges.

Tvrdi da su zapadne zemlje zadnjih godina rezale proračunske izdatke za obranu, dok je Rusija ulagala u modernizaciju svog vojnog aparata. No, Hodges ističe da zapad ni po čemu ne zaostaje za Rusima što se tiče vojne spreme.

"Ne zanima nas poštena borba protiv bilo koga. Želimo biti nadmoćni u svim aspektima. Ne mislim da zaostajemo, ali Rusija je smanjila zaostatke u određenim područjima. A mi ne želimo da sasvim smanje taj zaostatak", kaže Hodges.

No, također ističe kako ne vjeruje da bi ovo mogao biti početak novog Hladnog rata.

"To je bila drugačija situacija, s ogromnim silama i velikom brojem nuklearnog oružja. Jedino što je sada slično je to što Rusija i NATO imaju različite stavove o sigurnosnim pitanjima u Europi", kaže Hodges.

 
 
 

Pročitajte više