Američki napadi na Islamsku državu od koristi i Assadu

Foto: FAH

SIRIJSKI režim Bashara al-Assada, čije se snage bore s velikim brojem pobunjeničkih skupina, mogao bi izvući korist iz američkih zračnih napada na mete skupine Islamske države, priznao je u četvrtak američki ministar obrane.

Sjedinjene Države i međunarodna koalicija svakodnevno bombardiraju sunitske ekstremiste u Siriji i u Iraku kako bi "pomogli iračkoj vladi i uspostavili sigurnost na čitavom Bliskom istoku", rekao je Chuck Hagel na tiskovnoj konferenciji u Washingtonu.

IS je neprijatelj Washingtona kao i sirijskog režima Bashara al-Assada. Tako, priznao je Hagel, "Assad svakako može izvući korist" iz zračne kampanje na džihadiste.

Amerikanci i dalje traže Assadovu ostavku

Ipak, SAD će i dalje pozivati na odlazak Assada s dužnosti sirijskog predsjednika, kazao je.

Ove bi izjave mogle ohrabriti protivnike sirijske strategije predsjednika Baracka Obame, ali pokazuju i sumnju koju Chuck Hagel i sam privatno izražava.

U pismu upućenom Susan Rice, Obaminoj savjetnici za nacionalnu sigurnost, ministar obrane je upozorio da bi američka strategija u Siriji "mogla propasti" zbog zbrke oko američkog stajališta prema Basharu al-Assadu, navodi list The New York Times.


 

Pročitajte više