Američki plan za Europu: Hrvatska jamac i središte energetske sigurnosti u regiji

Foto: FAH

AMERIČKI zamjenik predsjednika, Joe Biden, u svojemu govoru o europskoj energetskoj sigurnosti na summitu o energiji i ekonomiji Atlantskog vijeća u Istanbulu, dotaknuo se globalne i europske energetske sigurnosti.

"U Europi je energetska sigurnost ključna jer Rusija ima dugu povijest korištenja opskrbe energije kao poluge u vanjskoj politici, što krši osnovne trgovinske i međunarodne norme.

Ključno ulaganje u energetsku neovisnost

Pred Europom se sada nalazi velika prilika, ona ima šansu da promijeni situaciju na tome području.

Potrebno je razviti mrežu raznorodnih izvora energije, više povezanosti i umreženosti, od sjeverne Afrike do istočnog Mediterana, pa sve do SAD-a.

Malobrojni izvori energije dugo su bili problem za Europu. Sada je vrijeme za djelovanje.

Hrvatska kao regionalno energetsko središte

Nedavno sam posjetio Rumunjsku kako bih tamo promovirao energetsku sigurnost, no jedna od zemalja koja ima potencijal da postane regionalno energetsko središte je Hrvatska.

Ako Hrvatska sada poduzme pametne investicije, uz pomoć Europske unije te suradnjom sa susjedima, ona to može postati.

Krenite u smjeru energetske unije

Nadam se da će djelovanje nove Europske komisije biti usmjereno prema navedenim ciljevima, a osobito prema energetskoj uniji.

Ključno je odmah započeti infrastrukturalne projekte te poraditi na povezanosti između zemalja članica EU-a, na cjevovodima, električnim mrežama, zajedničkim energetskim standardima", zaključio je Biden.

Pročitajte više