Američki politolog Brzezinski: SAD je izgubio sav kredibilitet i osjećaj za mjeru

ZBIGNIEW Brzezinski, poznati američki politolog koji je svojevremeno bio savjetnik za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Jimmyja Cartera, smatra kako svijet ulazi u fazu ekstremne političke nestabilnosti, ponajviše zbog činjenice da je SAD izgubio sav kredibilitet.

"Ako SAD nastavi slabiti i voditi kratkovidnu vanjsku politiku, doživjet će veliki pad na svjetskoj sceni. Međutim, pobjednik u tom slučaju neće biti Kina, već će pobijediti kaos. U sljedećih 20 godina na svjetskoj sceni se ne  može pojaviti superdržava kakav je bio SAD u zadnjih desetak godina. U tijeku je proces decentralizacije, a snaga i utjecaj se bespovratno sele sa Zapada na Istok. Treba nam razuman kompromis, a ako ga ne dostignemo, nismo daleko od kraja civilizacije", kazao je Brzezinski u intervjuu za rusku "Komsolomsku pravdu", prenose Novosti.

Zapad više ne može dominirati svijetom


U svojoj novoj knjizi "Strateški pogledi: Amerika i kriza globalne moći" Brzezinski naglašava kako SAD rapidno gube privlačnost jer su u zadnjih 20 godina potrošile sav kredit koji joj je povijest dodijelila nakon raspada SSSR-a.

"U svijetu je prisutan fenomen globalnog političkog buđenja, Nikad se dosad nije tako otvoreno pokazivala politička samosvijest i zbog toga postaje teško unilateralno upravljati svijetom. Zapad više ne može dominirati svijetom", kazao je Brzezinski.

Amerika je sama sebe upropastila


"SAD su dozvolile preveliko povećanje socijalne nejednakosti. Ako je 1990. godine direktorska plaća u kompaniji bila 70 puta veća od prosječne američke, danas je 325 puta veća. Društvena pravednost potpuno je omalovažena, a upravo je ona temelj stabilne države. Pritom SAD vodi ratove koje ne plaća iz proračuna, već se beskonačno zadužuje što je pretvara u nesposobnog dužnika. U zadnjih 20 godina potpuno smo izgubili osjećaj mjere i skromnosti", dao je Brzezinski svoj pogled na američku realnost.

Naša djeca nemaju pojma o svijetu


Dodao je kako ga posebno brine obrazovanje, jer "prosječni Amerikanac uopće nema normalno poimanje svijeta", što i nije čudno kada u školama ne postoji predmet opća povijest.

"Mi djecu učimo samo vrlo patriotskoj povijesti, u kojoj čak nema ni kompleksne prošlosti kao što je protjerivanje Indijanaca sa njihove zemlje. Znanje iz zemljopisa još je gore. Oko 52 posto američkih maturanata na kari ne može pronaći New York, a čak 70 posto onih koji su htjeli ići na fakultet u razdoblju od 2003. do 2010. godine na karti nisu mogli pronaći Irak, zemlju s kojom su ratovali", zaključio je Brzezinski u intervjuu kojeg prenose Novosti.

Pročitajte više