Američki prijedlog da se prekinu provokacije u Južnokineskom moru naišao na hladan odgovor Kine

Foto: Google Maps

SJEDINJENE DRŽAVE pratit će razvoj situacije u Južnokineskom moru kako bi utvrdile poduzimaju li se mjere za smanjenje napetosti, rekao je u ponedjeljak jedan visoki dužnosnik State Departmenta, dan nakon što Peking nije popustio pod američkim pritiskom da smanji napetosti u spornim vodama.

Dužnosnik je to kazao uoči posjeta američkog državnog tajnika Johna Kerryja Sydneyju, gdje će s ministrom obrane Chuckom Hagelom i australskim dužnosnicima razgovarati ponajprije o jačanju suradnje u području obrane i cyber sigurnosti.

Ministri će također potpisati sporazum o slanju američkih marinaca u Australiju na zajedničke vježbe i obuku u područjima kao što je pomoć u katastrofama. U Australiji je trenutačno raspoređeno 1150 marinaca, a do 2017. trebalo bi ih biti 2500.

Na dnevnom redu sastanka je i suradnja u svemiru, klimatske promjene te trgovina.

Napetosti dosegnule vrhunac u svibnju

Američki prijedlog da se prekinu provokacije u Južnokineskom moru naišao je na hladan odgovor Kine i nekih država jugoistočne Azije na regionalnom sastanku tijekom vikenda.

Neimenovani dužnosnik State Departmenta rekao je da je Australija podržala američki prijedlog iznesen na sastanku ASEAN-a u Mianmaru na kojem je pozvano na dragovoljno zamrzavanje provokacija u spornim vodama.

Napetosti su dosegnule vrhunac u svibnju kada je Kina postavila golemu naftnu platformu u vodama koje svojata Vijetnam. SAD i Filipini želje spriječiti takve poteze, kao i gradnju i svojatanje zemlje na spornim otocima.

To je pitanje podijelilo ASEAN jer neke zemlje ne žele ugroziti trgovinske i investicijske veze s Kinom.

Peking koristi svoj utjecaj kako bi blokirao regionalne odluke o tom pitanju, primjerice 2012. kada je sastanak ASEAN-a kojim je predsjedala Kambodža, kineski saveznik, završio grubim riječima.

Pročitajte više