Američki senator Murphy stigao u posjetu Hrvatskoj

Foto: Guliver Image / Getty Images

PREDSJEDNIK Ivo Josipović i premijer Zoran Milanović primili su američkog senatora Christophera S. Murphyja koji je u posjet Hrvatskoj stigao kao predsjednik pododbora za Europu Odbora za vanjske poslove Senata SAD-a. Senator Murphy boravi u posjeti Hrvatskoj gdje je došao nakon posjete regiji.

Tijekom razgovora predsjednik Josipović i senator Murphy izrazili su obostrano zadovoljstvo prijateljskim i partnerskim odnosima RH i SAD-a. Senator Murphy je iskazao priznanje i zahvalnost američke strane na doprinosu RH u održavanju sigurnosti i mira na globalnom planu, posebno kroz NATO misije. U razgovoru je potvrđeno da je Republika Hrvatska odgovoran i cijenjeni partner i saveznik SAD-a. Sugovornici su također razmijenili mišljenja o aktualnom stanju u regiji jugoistočne Europe, te je u tom kontekstu senator Murphy izdvojio Hrvatsku kao pozitivan primjer čija je uloga izrazito važna za euroatlantsku viziju i budućnost regije.Dio razgovora bio je posvećen i energetskoj politici. U kontekstu novih sigurnosnih izazova, predsjednik Josipović i senator Murphy razgovarali su o važnosti opskrbe energentima u Jugoistočnoj Europi.

Predsjednik Vlade Milanović i senator Murphy razgovarali su o odnosima Hrvatske i SAD-a, o stanju u regiji, te o aktualnim vanjskopolitičkim temama. Senator Murphy zahvalio je Vladi na podršci koju pruža svim važnim međunarodnim inicijativama i u njih se uključuje sukladno svojim mogućnostima te posebno na doprinosu održavanju mira i sigurnosti u svijetu kroz misije NATO-a. Razgovaralo se i o mogućnostima unaprjeđenja suradnje između Hrvatske i SAD-a na svim područjima, uključujući i energetiku. Hrvatska i SAD smatraju važnim osigurati jugoistočnoj Europi dugoročno sigurnu opskrbu energentima.

Pročitajte više