Američki studenti koje je policajac poprskao suzavcem dobit će milijun dolara odštete

STUDENTI Sveučilišta Kalifornija u Davisu, koje je tijekom prosvjeda 18. studenog prošle godine jedan policajac u oči poprskao suzavcem, dobit će odštetu od otprilike milijun dolara.

Grupa od 21 studenta koje je ciljao policajac pristala je na nagodbu te će podijeliti izdašnu odštetu. Još nema službene potvrde o kojoj je cifri riječ, ali Sacramento Bee piše kako je dogovorena svota od oko milijun dolara. U sklopu odštete stvoren je i zasebni fond od 100 tisuća dolara namijenjen za namirenje onih koji još nisu podnijeli tužbe.

"Izvršili smo nepravdu prema našim studentima tog dana u Davisu i zato mislim da je neka količina kompenzacije prikladna. Još važnije, vrijeme je da mi kao institucija javno priznamo da to nije način na koji treba tretirati studente. Pogriješili smo i idemo dalje", kazao je ranije ovog mjeseca predstavnik Sveučilišta, Jonathan Sten, za Los Angeles Times.

Poručnik John Pike, koji je ozlijedio prosvjednike dok su sjedili i protestirali zbog povećanja školarina, suspendiran je i više ne radi u osiguranju kampusa. Snimka na kojoj se vidi kako Pike štrca suzavac u oči studenata brzinom munje je obišla svijet. Interna istraga pokazala je kako je njegov potez već dosad sveučilište koštao 230 tisuća dolara.

Pročitajte više