Amerika očekuje Obamino obraćanje naciji o sudbini pet milijuna ilegalnih useljenika

Foto: Hina

AMERIČKI predsjednik Barack Obama u četvrtak će predstaviti niz mjera o useljenicima koje bi trebale omogućiti privremenu regulaciju imigracijskih pravila za dio ilegalnih useljenika koji žive u SAD-u.

"Svi se slažu da naš imigracijski sustav ne funkcionira. Na žalost, Washington je pustio da se stanje predugo pogoršava", rekao je Obama u video snimci objavljenoj u srijedu na Facebooku. "Iznijet ću vam što kao predsjednik namjeravam učiniti kako bih omogućio da ovaj sustav bolje funkcionira", kazao je.

Obamino obraćanje naciji očekuje se u četvrtak navečer po mjesnom vremenu.

Američki mediji pišu da bi roditeljima djece rođene u SAD-u koja su dobila zelenu kartu, na određeno vrijeme mogli biti ponuđeni dokumenti koji bi im omogućili legalno zapošljavanje i rad te mogućnost zaštite od protjerivanja iz zemlje. Obamine uredbe, koje Bijela kuća zasad ne otkriva, mogle bi se odnositi na oko pet milijuna ljudi.

Neki republikanci zaprijetili su da će se boriti protiv tog jednostranog poteza demokratskog predsjednika nametanjem financijskih ograničenja u proračunu što bi moglo dovesti do zatvaranja vlade. Čelnici republikanaca su, međutim, naglasili kako neće dopustiti prekid funkcioniranja vlade nakon oštrih kritika za onaj koji se dogodio prije godinu dana.

Pročitajte više