Amerika se izvukla, burze rasle: I Crobex veći za 1.32%

Foto: AFP

AMERIKA nije pala s "fiskalne litice", ali nije se potpuno ni izvukla. Mogli bismo reći da se drži za sam rub. Svjetska tržišta kapitala živnula su, sve su burze bilježile rast. Analitičari međutim upozoravaju da je riječ tek o kratkotrajnom optimizmu.

Nakon iscrpljujućih pregovora koji su do kosti izjeli strpljenje građana, Predstavnički dom Kongresa odobrio je zakon kojim se sprječava pad s tzv. fiskalne litice, kojim bi Amerika bila dovedena na rub bankrota. S 257 glasova za i 167 protiv dogovor je usvojen. Porezi se neće povećavati za većinu američkih građana i zadržat će svoja socijalna prava i povlastice.

Predsjednik SAD-a Barack Obama zadovoljan je, ali i ljut. "S ovim Kongresom više neću raspravljati o tome trebaju li plaćati račune prema zakonima koje su sami donijeli. Nadam se da ćemo u novoj godini postići dogovor s malo manje drame i podmetanja klipova i da nećemo ovoliko plašiti ljude", kazao je Obama.

Ono što i dalje izaziva zabrinutost jest da je rezanje proračunskih rashoda samo odgođeno za dva mjeseca pa Ameriku čeka nova neizvjesnost najkasnije sredinom veljače. Prvi dan trgovanja dionicama nakon dogovora donio je novu živost na svjetskim tržištima kapitala. Burza u Hong Kongu rasla je 2,9 posto, londonska za 1, 8 posto.

I Crobex je bio viši za otprilike 1,32 posto, a najveći optimizam donijele su vijesti iz problematičnih zemalja Eurozone. Raslo je čak i grčko, talijansko i španjolsko tržište kapitala. Financijski stručnjaci ipak upozoravaju da je riječ o kratkotrajnom olakšanju te da su do sljedećeg koraka, dogovora o rezanju potrošnje, mogući još mnogi potresi na burzama.

Pročitajte više